Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Antibioticele Mileniului III, responsabilitate socială
Cunoscutul producător de medicamente Antibiotice Iaşi a lansat o campanie de dezbateri şi comunicare profesională şi un program de responsabilitate socială numit „Antibioticele Mileniului III”, ce are drept obiectiv susţinerea şi dezvoltarea bunelor practici în utilizarea antibioticelor în România.
Prin descoperirea penicilinei, Alexander Fleming a făcut în 1928 un pas crucial pentru dezvoltarea medicinei, care a permis apoi salvarea a sute de milioane de vieţi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii aprecia că descoperirea antibioticelor şi intrarea lor în uz la scară comercială la mijlocul mileniului II a crescut cu aproximativ 20 de ani speranţa de viaţă a populaţiei umane.
La începutul mileniului III, experţii din întreaga lume recunosc fenomenul rezistenţei bacteriene ca un fenomen global, care ameninţă fundamentul medicinei moderne oriunde în lume. Acest lucru se datorează faptului că o parte din microbii care produc infecţii au dobândit rezistenţă, în diverse grade, la medicamentele care au fost utilizate de-a lungul timpului pentru combaterea lor şi alte noi clase de antibiotice nu au fost descoperite în ultimele decenii.
Consumul excesiv şi nejudicios de antibiotice este motiv de îngrijorare la nivel mondial, dar soluţia nu constă în blamarea antibioticelor ca modalitate de tratament, ci în educarea publicului larg, a specialiştilor şi implicarea pe scară largă a tuturor factorilor din domeniu la o utilizare corespunzătoare a antibioticelor, astfel încât eficacitatea acestor medicamente să poată fi păstrată.
În acest context, compania Antibiotice a lansat o campanie de dezbateri şi comunicare profesională şi un program de responsabilitate socială numit „Antibioticele Mileniului III”, ce are drept obiectiv susţinerea şi dezvoltarea bunelor practici în utilizarea antibioticelor în România.
Conferinţa „Credință și sănătate în satul românesc” (eveniment organizat de Patriarhia Română împreună cu Antibiotice în data de 21 iunie la Palatul Patriarhiei - n.r.) a fost concepută ca un dialog și o cooperare între medici, farmacişti şi preoţi din mediul rural şi nu numai şi ca un îndemn la proiecte educaţionale comune, care să vizeze consolidarea unei vieţi sănătoase în România. În cadrul acesteia au fost prezentate cele două componente majore ale programului „Antibioticele Mileniului III”: pe de o parte, susținerea extinderii naționale a bunelor practici de utilizare a antibioticelor în rândul profesioniştilor din domeniul sănătăţii, iar pe de altă parte, comunicarea cu publicul larg şi campanii educaţionale.
În acest sens, compania Antibiotice va continua şi va dezvolta parteneriatul iniţiat în 2018 cu Societatea Naţională de Medicină de Familie, pentru susţinerea programelor de educaţie medicală continuă realizate de experţi, în domeniul antibioticoterapiei, precum şi campaniile de informare în rândul publicului larg, iniţiate în 2016, prin proiecte educaţionale în şcoli şi mediul universitar şi caravane de informare pentru populaţia din mediul rural.
Fiecare dintre noi poate să contribuie la transformarea Uniunii Europene într-o regiune de bune practici în combaterea rezistenței la antimicrobiene, acesta fiind unul dintre obiectivele principale aflate pe agenda Președinției României la Consiliul UE.
Programul „Antibioticele Mileniului III” se numeşte astfel, tocmai pentru a arăta că antibioticele nu pot să dispară, ele vor exista şi în acest mileniu, dar trebuie să învăţăm să le preţuim valoarea pe care o aduc sănătăţii publice şi să ne educăm pentru a le folosi corect, pentru că, utilizate cu grijă, aceste medicamente salvează vieţi şi permit o viaţă sănătoasă şi generaţiilor viitoare.