Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Anxietate sau insomnie? Există soluții și fără medicamente
Stresați de izolarea socială prelungită din cauza pandemiei, de teama îmbolnăvirii și de perspectiva pierderii locului de muncă, oamenii se plâng deseori de stări de anxietate și insomnii, chiar și cei care nu au avut până acum astfel de probleme. Mulți încearcă să scape de aceste stări cu medicamente, fără a lua în calcul că ele pot da dependență și, în plus, au efecte adverse. Medicii recomandă și alte metode, la îndemână, pentru tratarea acestor probleme.
Aproape o treime dintre subiecții unui sondaj realizat de Asociația Americană de Psihologie s-au declarat profund afectați emoțional din cauza pandemiei. Deși medicii sunt destul de reținuți în prescrierea unor medicamente, consumul în Statele Unite, de exemplu, a crescut simțitor în luna martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport citat de Wall Street Journal.
Medicația pe bază de benzodiazepină prescrisă pentru tratarea anxietății sau insomniei, mai ales în cazul vârstnicilor, și somniferele pe bază de acid gama-aminobutiric reduc activitatea neuronală, inducând somnul și o stare de liniște. Utilizarea lor pe termen scurt, în dozele recomandate de medic, este sigură și eficientă. Încurajați, însă, de efectul rapid, unele persoane sunt tentate să ia mai multe pastile și pe perioade mai lungi decât li s-a recomandat. Unele dintre medicamentele antidepresive și somnifere sunt atât de puternice, încât își fac efectul în doar o jumătate de oră. Dar ele sunt utile cu condiția să fie administrate pe termen scurt, de cel mult câteva săptămâni. În nici un caz, acest tip de tratament nu trebuie prelungit pentru mai multe luni.
Luate frecvent, somniferele și antidepresivele încep să nu-și mai facă efectul, pentru că organismul se obișnuiește cu ele. Luate în doze mai mari, pot provoca convulsii, disfuncții cognitive și chiar moartea. În stadiul în care persoana a dezvoltat dependență pentru aceste medicamente, va fi foarte dificil să renunțe la ele, deoarece la întreruperea administrării lor starea de anxietate revine. Având la îndemână cutia cu antidepresive, când simt că se apropie de o stare anxioasă, persoanele cu dependență vor prefera să ia o pastilă, întreținând astfel dependența. În unele cazuri, pericolul vine și din faptul că în spatele stărilor anxioase se poate ascunde o afecţiune psihică, iar starea de liniște indusă temporar de medicamente întârzie diagnosticarea şi agravează boala existentă.
Practicarea exercițiilor fizice, alimentația sănătoasă, evitarea consumului de alcool și compania unor oameni pe care să-i simțim alături de noi pot fi de mare ajutor pentru a scăpa de anxietate. Dacă această stare are drept cauză problemele de la locul de muncă sau relațiile cu cei din jur, este util și sfatul unui psiholog, pentru că, cel mai probabil, poate fi vorba de probleme de relaționare, care odată identificate pot fi corectate. Pentru cei care suferă de insomnie, recomandările medicilor includ, de asemenea, schimbarea anumitor obiceiuri. De exemplu, dacă nu putem adormi, cel mai bine ar fi să nu stăm în pat, ci să ne găsim o ocupație până când vom fi suficient de obosiți pentru a adormi fără somnifer.
(Ileana Marin)