Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Apa, aliat împotriva îmbătrânirii timpurii
Mai mult de jumătate din organismul uman este format din apă, care este vitală pentru funcții precum digestia alimentelor, secreția de hormoni, producția de neurotransmițători sau oxigenarea organismului. Dacă beți apă suficientă pentru asigurarea acestor funcții, vă puteți menține sănătatea până la vârste înaintate, subliniază un studiu realizat recent de experții Institutului Național pentru Sănătate din Statele Unite.
O problemă identificată de autorii cercetării este aceea că aproape jumătate din populația globului nu respectă recomandările privind consumul zilnic de apă, iar efectele se resimt asupra stării lor de sănătate.
Potrivit datelor prezentate în revista de profil eBioMedicine, scăderea nivelului de apă din organism este cel mai frecvent factor de creștere a nivelului de sodiu seric, care este puternic influențat de consumul de apă, alte lichide, fructe și legume cu un conținut mare de apă. Cercetătorii americani au constatat că o concentrație mică de sodiu seric în sânge, însemnând o bună hidratare a organismului, este asociată cu un risc mai mic de boli cronice și de îmbătrânire biologică înainte de vreme. Pe de altă parte, persoanele care se hidratează insuficient, având concentrații mai mari de sodiu seric în sânge, au un risc mai mare de deces timpuriu.
Autorii studiului nu precizează care ar fi cantitatea optimă de apă care ar trebui consumată zilnic, însă recomandarea generală a medicilor este consumul, în medie, a 8 pahare pentru o bună hidratare. (I. M.)