Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Aparatele dentare, soluția pentru dinți sănătoși
Dinți poziționați strâmb, înghesuiți ori prea distanțați, mușcătura incorectă sunt anomalii dentare frecvente. Doar 2% din populația lumii poate spune că are o dantură perfectă. Specialiștii în ortodonție recomandă ca tratamentul ortodontic să fie luat în considerare la o vârstă cât mai fragedă şi spun că aparatele dentare sunt eficiente și la vârsta adultă.
Poziționarea corectă a dinților este importantă nu doar estetic, cât mai ales pentru sănătate. Dantura poate fi corectată prin purtarea unor aparate dentare fixe sau mobile, realizate în urma unui plan de tratament individualizat, în funcție de problemele fiecărui pacient. Spațiile interdentare prea mici sau, dimpotrivă, prea largi, pe lângă faptul că sunt inestetice și pot duce la apariția unor probleme de vorbire, afectează în timp sănătatea dinților și a gingiilor.
Dinții poziționați incorect sunt mai dificil de igienizat, favorizând formarea tartrului, cariilor, apariția bolilor parodontale și, implicit, pierderea prematură a dinților afectați. Un alt motiv pentru corectarea anomaliilor dentare este acela că dinții care nu se potrivesc, din cauza poziționării lor, se tocesc. În plus, specialiştii în ortodonţie explică că problemele de masticație, cauzate de poziționarea incorectă a dinților, pot afecta sănătatea sistemului digestiv, iar efortul suplimentar la care sunt supuși mușchii masticatori pot provoca dureri de cap, disfuncții ale articulației temporo-mandibulare, dureri la nivelul gâtului, umărului și spatelui.
Anomaliile dentare pot fi cauzate de unele predispoziții genetice, dar și de anumite obiceiuri vicioase, cum ar fi scrâșnitul dinților sau, în cazul copiilor, suptul degetului. De asemenea, poziția dinților definitivi poate fi afectată de eventuale stagnări ale erupției și de căderea târzie a dinților de lapte. Și lipsa unor dinți afectează poziția celor existenţi. Aceștia se repoziționează înclinându-se spre locul rămas liber, iar dintele corespunzător de pe maxilarul opus, găsind spațiu liber, devine mai lung decât ceilalți. Cu cât se amână mai mult timp înlocuirea dinților lipsă prin implant sau prin alte lucrări stomatologice, cu atât dinții rămași migrează mai mult, iar remedierea problemelor care apar va fi mult mai complexă și mai costisitoare.
Primele probleme legate de spațiul dintre dinți și de poziția acestora se pot manifesta cel mai devreme după căderea dinților de lapte, în jurul vârstei de 7-8 ani, când începe să apară dentiția definitivă. Din fericire, în ultimul an a crescut cu 30% numărul părinților care vin cu copiii la stomatolog preventiv, fără a avea o problemă acută. Ei conștientizează importanța menținerii sănătății dentare a copilului încă din primii ani de viață, remarcă medicul stomatolog Denisa Zaharia, citată de Mediafax. Dacă sunt monitorizate de la o vârstă fragedă de către stomatologul ortodont, problemele de poziționare pot fi reduse, asigurând o dantură sănătoasă la vârsta adolescenței și la maturitate.
Aparatele dentare exercită o presiune constantă asupra dinților pacientului pentru a obține în timp alinierea lor în direcția dorită. În funcție de complexitatea anomaliilor de poziționare a dinților și de vârsta pacientului, durata de purtare a aparatului dentar este în medie de 1-2 ani. Tratamentul ortodontic la vârsta adultă poate dura mai mult decât la copii, ţinând cont de maturitatea osului și de starea țesuturilor parodontale, de modificările dentare legate de tratamente stomatologice anterioare, de suferințe articulare și de alte boli generale ale pacientului. Trebuie ştiut faptul că, în cazul adulților care au nevoie de lucrări de protezare sau de implanturi, înaintea acestora se recomandă corectarea eventualelor anomalii de poziționare a dinților. (I. M.)