Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Apel pentru acces la medicamente ieftine
Taxa clawback este singura cauză pentru care continuă să dispară medicamentele ieftine, sub 25 de lei, în majoritate fabricate în ţară şi utilizate de peste 8 milioane de pacienţi, susțin reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), într-un comunicat preluat de Agerpres.
Taxa clawback a crescut de la circa 5% în 2011 la 12% în 2015, ajungând la 20% în 2017, astfel că „ne aşteptăm ca taxa să fie 30% în a doua jumătate a anului 2018, din cauza creşterii consumului de medicamente scumpe”, a declarat Dragoş Damian, director executiv PRIMER. Potrivit acestuia, se poate demonstra prin calcule economice că taxa clawback reprezintă 25% din valoarea medicamentelor care costă sub 20 de lei la poarta fabricii (...). Medicamentele care costă sub 10 lei înregistrează o pierdere de 1 până la 2 lei din cauza acestei taxe, a spus Dragoş Damian. „Cerem în continuare premierului Mihai Tudose să ia în serios semnalul de alarmă tras de PRIMER, să dialogheze cu fabricile de medicamente din ţară şi să ia măsuri pentru a asigura accesul pacienţilor la medicamentele ieftine”, a subliniat reprezentantul patronatului.