Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
Apele sulfuroase fac bine persoanelor cu hiperglicemie
Apele minerale băute acţionează asupra tuturor organelor interne, ajungând până la cea mai mică celulă, şi produc modificări spectaculoase, în primul rând asupra tubului digestiv, la nivelul stomacului, duodenului, ficatului, colecistului, pancreasului, precum şi asupra aparatului urinar, prin intermediul rinichilor. În numărul de astăzi continuăm recomandările unor tipuri de ape minerale ce pot fi utilizate în cura internă.
Apele oligominerale, cele care au o mineralizare totală sub 1 g/l, fără gaze sau elemente chimice rare sau radioactive, sunt asemănătoare cu apa potabilă. Se găsesc la Călimăneşti, Olăneşti, Slănic Moldova, Felix, Sângeorz Băi. Din intestin se resorb rapid, ca urmare a slabei lor mineralizări, şi sunt eliminate repede, mărind diureza. Efectul diuretic constituie acţiunea principală, scăzând concentraţia sărurilor minerale din urină, precum şi a produşilor de degradare proteică din sânge. Creşterea diurezei produce o spălare a căilor urinare, cu eliminarea nisipului de la rinichi, a produselor inflamatorii şi a florei microbiene, cu repararea şi vindecarea căilor urinare. Ca tehnică de cură, de obicei se administrează cantităţi mici, respectiv 2-3 pahare a câte 250 ml, băute încet, dimineaţa şi la prânz, pe nemâncate, mărindu-se doza, în 2-3 săptămâni, la 6-7 litri pe zi. Indicaţii: procese inflamatorii şi infecţioase cronice ale căilor urinare (pielite, cistite, hipersecreţii de uraţi, fosfaţi, oxalaţi, cu predispoziţie la litiază). Apele minerale alcalinoferoase şi feroase sunt apele în compoziţia cărora predomină, alături de bicarbonat, cationi de Ca (calciu) şi Mg (magneziu). Apele cu Ca sunt mai valoroase, modificând excitabilitatea neuromusculară. În procesele inflamatorii intestinale inhibă motilitatea intestinului, producând constipaţia. Apele calcice sunt diuretice. De asemenea, schimbând reacţia urinei, îi inhibă germenii sensibili în mediul acid. Se găsesc la Borsec, Covasna, Sângeorz, Slănic Moldova. Apele sulfuroase trebuie să conţină cel puţin 1 mg sulf titrabil/l, sub formă de hidrogen sulfurat. Şi aceste ape sulfuroase sunt în combinaţie cu alte elemente din cele deja prezentate. Se găsesc la Strunga, Târgu Frumos, Nicolina - Iaşi, Pucioasa, Tg. Ocna, Mangalia, Olăneşti. Acţionează la nivelul stomacului, cresc secreţia gastrică, precum şi peristaltismul intestinal, combătând constipaţia. La nivelul ficatului exercită un efect de eliminare a secreţiei biliare, la nivelul intestinului are efect antitoxic în intoxicaţii cu mercur, plumb şi zinc. Sunt indicate în constipaţii şi colite cronice, în afecţiuni cronice ale ficatului şi ale vezicii biliare, în diabetul zaharat, în hiperglicemie şi în intoxicaţii cronice cu metale grele. Apele sulfatate - în această categorie intră apele minerale care conţin cel puţin 1 g de substanţe solide dizolvate la 1 l, în care predomină sulfaţii - acţionează în special la nivelul intestinului, ficatului şi a căilor biliare, prin mărirea secreţiei şi excreţiei din aceste organe. Se găsesc la Bălţăteşti - Neamţ, Buziaş - Cluj, Breazu - Iaşi, Tg. Ocna, Slănic Moldova. Mod de administrare: apele sulfatate se prescriu dimineaţa, pe nemâncate, în cantitate de 100-300 ml, în raport cu concentraţia lor şi, de preferinţă, calde. Dacă sunt mai concentrate de 10 g/l nu pot fi folosite decât cu pauze intercalate, diluate fiind cu apă potabilă.