Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Apneea în somn, testată cu o aplicație de Android
Societatea Română de Pneumologie, în parteneriat cu Philips Respironics şi M2000 Multimedia Systems, a lansat o aplicație disponibilă gratuit, varianta android a „Help! Snoring", destinată celor care suferă de tulburări ale somnului - apnee în somn de tip obstructiv - sau care doresc să se informeze asupra acestora. „Help! Snoring" este o aplicaţie gratuită, cu ajutorul căreia, în numai câteva minute, poate fi pretestat riscul de apnee în somn, iar cel care o accesează poate primi informaţii despre boală, complicaţiile ei, diagnostic şi tratament, ba chiar poate recomanda cel mai apropiat cabinet de somnologie. Printre cele mai evidente semne ale apneei în somn se numără: somnolenţa diurnă, sforăitul, somnul neodihnitor, trezirile repetate, depresia, disfuncţii psihosomatice. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit de la: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.helpsnorringg pentru android sau https://appsto.re/ro/B7277.i pentru IOS.
Persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn (SAS) se opresc în mod repetat din respirat în timpul somnului pentru intervale cuprinse între câteva secunde, un minut sau chiar mai mult. Aceste întreruperi produc o scădere a cantităţii de oxigen din sânge, fapt ce poate provoca grave complicaţii sau chiar moartea.