Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Ardeiul iute, o valoroasă sursă de antioxidanți
La nivel mondial, ardeiul iute este frecvent folosit în alimentație, având o valoare nutrițională ridicată, beneficii pentru sănătate și proprietăți medicinale. Este o legumă la îndemână, bogată în vitamine și minerale, cu proprietăți antimicrobiene și anticancerigene. În fitoterapie, ardeiul iute poate fi utilizat în prevenirea diferitelor tipuri de cancer, a reumatismului, a articulațiilor rigide, bronșitei și răcelilor toracice, cu tuse și dureri de cap, a artritei și aritmiilor cardiace.
Există mai multe soiuri de ardei iute care pot fi consumate în dieta umană, fie sub formă proaspătă, fie drept condiment, pentru culoarea și aroma sa atrăgătoare. Alcaloidul volatil numit „capsaicină”, prezent în fruct, este cauza principală a gustului iute și are diverse utilizări profilactice și terapeutice.
Capsaicina, ingredientul activ din conținutul ardeiului iute, face parte din compoziția unguentelor topice, a spray-urilor nazale și patch-urilor dermice, ca analgezic. De asemenea, capsaicina și compușii săi asociați sunt ingredientele principale din produse cu efect antimicrobian și anticancerigen. Consumul a șase-șapte ardei iuți pe lună ajută la prevenirea apariției diabetului și a cancerului.
Adăugând ardei iute în sosuri fierbinți și pulberi calde în alimente, avem destule șanse să fim protejaţi de intoxicații alimentare, chiar dacă alimentele sunt ulterior păstrate la frigider.
Ardeiul iute ajută la producerea salivei și stimulează sucurile gastrice, care, apoi, ajută digestia. Totodată, ajută sistemul circulator și previne bolile de inimă, prin scăderea colesterolului seric din sânge și reducerea depozitelor de lipide. De asemenea, dilată vasele de sânge pentru a ajuta fluxul circulator.
Ardeii iuți conțin o gamă largă de substanțe fitochimice, cum ar fi vitamine, fenoli și flavonoide, care sunt importanți antioxidanți ce luptă împotriva bolilor degenerative. Sunt bogați în vitamina C, vitamina A, vitamina E, majoritatea vitaminelor B și, în special, vitamina B5. De asemenea, sunt foarte bogați în potasiu, magneziu, fier, calciu și fosfor.
Datorită proprietăților puternice de reducere a durerii, capsaicina poate fi aplicată pe piele, acționând ca un calmant. Este utilizată eficient pentru zona zoster și alte tipuri de durere.
Capsaicina din ardeii iuți arde caloriile suplimentare. Dacă se consumă ardei iute la micul dejun, pofta de mâncare este suprimată pentru tot restul zilei, ceea ce ajută în cele din urmă la pierderea în greutate. De asemenea, aceasta poate chiar modifică proteinele din corp pentru a combate acumularea de grăsime.
Psoriazisul este o afecțiune cu refulare la nivel dermatic, manifestată prin mâncărimi ale pielii, ceea ce duce la urmări destul de grave. Crema cu capsaicină reduce semnificativ numărul de celule la replicare și ajută la inversarea leziunilor autoimune ale pielii.
Deoarece capsaicina din miezul de ardei are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, aceasta reduce creșterea numărului celulelor canceroase de prostată, lăsând celulele normale nevătămate. Cercetările arată, de asemenea, că un consum ridicat de ardei iute este eficient împotriva cancerului de sân, pancreatic și al vezicii urinare (se recomandă consumul a opt ardei mari pe săptămână).
Ardeiul iute este plin de betacaroten și antioxidanți care sprijină sistemul imunitar și ajută în combaterea răcelii și a gripei.
Pentru a vă menține o respirație proaspătă, consumul de praf de ardei iute acționează ca un dezinfectant, îmbunătățind mirosul respirației. Datorită beneficiilor antiinflamatorii ale capsaicinei, ardeiul iute poate ajuta la prevenirea alergiilor și a simptomelor date de alergii.
Adăugarea de ardei iute la supa de pui (cu usturoi și alte ierburi) este recomandată ca terapie pentru răceli, sinuzită și bronșită.
Capsaicina este, așadar, o substanță remarcabilă pentru sănătate. Dar, deoarece arsurile și iritațiile sunt efecte secundare frecvente, este de preferat să începeți să o utilizați cu precauție și să creșteți treptat doza, pentru a putea fi tolerată și în cantități mai mari.