Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Arteriopatia diabetică: simptome şi tratament
Arteriopatia diabetică are o evoluţie îndelungată, necesitând proceduri terapeutice complexe şi de lungă durată, mai precis pe tot parcursul vieţii. Terapia se adresează tuturor dereglărilor metabolice şi normalizării funcţiilor tuturor organelor afectate.
Arteriopatia este o boală a arterelor membrelor inferioare, caracterizată prin dezvoltarea unor "dopuri" în interiorul vaselor, care provoacă micşorarea calibrului şi diminuarea circulaţiei sângelui. Ca urmare, ţesuturile şi muşchii hrăniţi de acestea nu mai sunt oxigenaţi corespunzător (ischemie), situaţie observată mai ales în timpul efortului, când consumul de oxigen este mai mare. Cea mai frecventă cauză de arterită este ateroscleroza, de aceea mulţi pacienţi arteritici prezintă tulburări circulatorii şi la nivelul arterelor coronare ale inimii sau ale creierului. Incapacitatea de muncă produsă de arteriopatie este mare, cei mai mulţi dintre bolnavi ajungând astfel la pensionare. Acest lucru este cauzat, pe de o parte, de eficacitatea redusă a metodelor actuale de tratament, iar pe de altă parte de prezentările tardive ale bolnavilor la medic. Dacă boala este depistată în primele stadii de evoluţie şi se efectuează un tratament corect, o mare parte dintre cazuri pot fi recuperate, pe când în unele faze avansate ale bolii eficacitatea tratamentului este scăzută şi bolnavii ajung la amputaţie. Factorii de risc ai arteriopatiei diabetice: - hiperlipoproteinemiile constituie unul dintre principalii factori de risc. În activitatea practică este important de reţinut că o lipidemie ce depăşeşte 800 mg, cu o colesterolemie peste 220 mg şi o trigliceridemie mai mare de 170 mg reprezintă factori de risc pentru ar-teriopatia diabetică; - hipertensiunea arterială, prin factorul mecanic de traumatizare a peretelui arterial, cu consecinţe distrofice ale acestuia, este considerată factor de risc major în arteriopatia diabetică. De aceea, sunt necesare măsuri de profilaxie primară prin depistarea factorilor de risc hipertensiv şi ameliorarea sau eradicarea acţiunii acestora, iar pe de altă parte, profilaxia secundară prin tratament hipertensiv eficace pe toată du-rata vieţii; - diabetul zaharat. Studiile epidemiologice evidenţiază faptul că la diabetici arteriopatia membrelor inferioare este mult mai frecventă decât la populaţia generală; - studiile epidemiologice au demonstrat că obezitatea reprezintă un factor de risc al arteriopatiei, interpretat în asociere cu ceilalţi factori de risc. - abaterile de la normele alimentaţiei raţionale (aportul caloric excesiv; alimentaţia excesivă cu lipide saturate, glucide rafinate, proteine animale şi colesterol, reducerea aportului de fibre alimentare, consumul excesiv de vitamine şi minerale, cafea şi alcool, comportamentul alimentar abuziv); - sedentarismul predispune la arteriopatie, iar activitatea fizică este un factor profilactic al acestei boli, morbiditatea scăzând parţial cu durata şi gradul efortului fizic.