Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Atenţie de unde cumpăraţi carne de porc!
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) avertizează populaţia asupra pericolului consumului de carne de porc achiziţionată din locuri neautorizate. Epidemiologii susţin, de asemenea, că în perioada imediat următoare este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spiralis, cele care provoacă trichineloza.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la două zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termică "în sânge" sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă. În judeţul Bihor, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a început deja o anchetă epidemiologică, după ce 138 persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză în urma consumului cărnii de porc cumpărată din locuri neautorizate.