Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Atenţie la alergia oculară sezonieră!
La nivel ocular, reacţiile alergice simple produc în mod obişnuit o secreţie apoasă (ochiul lăcrimează abundent), seroasă, nepurulentă şi nu afectează corneea. Atunci când apare o secreţie purulentă, cu aglutinarea ei la nivelul genelor (ochi lipiţi), trebuie luată în calcul componenta infecţioasă bacteriană sau de altă natură. În cazurile cu afectare corneeană (când apare înceţoşarea vederii, fotofobie, durere), asociată cu apariţia unei secreţii mai consistente, poate apărea keratoconjunctivita. Aceasta se întâlneşte mai frecvent în zonele cu climat cald. Debutul este de obicei între 3-25 de ani, afectarea bărbaţilor fiind în general mai frecventă decât cea a femeilor. Prevenirea sau evitarea expunerii la alergeni este cel mai eficient tratament.
Tratamentul are ca scop principal ameliorarea sau amendarea simptomatologiei. Prevenirea sau evitarea expunerii la alergeni este cel mai eficient tratament, dar şi cel mai puţin practic deoarece aceasta presupune izolarea de mediul în care există alergeni. Tratamentul local se face prin aplicarea de comprese reci decongestive, lacrimi artificiale şi alţi lubrifianţi oculari care au şi efect de spălare a alergenilor. Sunt recomandate şi decongestive oculare. Pacienţii cunoscuţi cu alergii sezoniere recurente beneficiază de pe urma tratamentului instituit înaintea sezonului alergic. Pacienţii cu alergii conjunctivale sezoniere în antecedente trebuie sfătuiţi să evite expunerea la substanţe alergene sau la cele ce precipită simptomatologia locală (iritaţii locale produse de praf, fum, cosmetice). Terapia trebuie urmărită şi efectuată tot timpul sezonului alergic.