Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Atenție la anunțurile online de vânzare a unor medicamente anticoronavirus!
S-a vorbit mult în ultima perioadă despre posibilitatea descoperirii unei scheme de tratament împotriva noului coronavirus sau a unui vaccin care să poată fi produs cât mai repede pe scară largă. Echipe de specialiști din întreaga lume, inclusiv din România, s-au alăturat acestui obiectiv, în încercarea de a stopa pandemia. Între timp, mulți epidemiologi atrag atenția că un vaccin sigur am putea avea în cel puțin un an, așa că până atunci măsurile de prevenție rămân esențiale și le cunoaștem deja: să ne spălăm pe mâini cât mai des, să folosim măștile de protecție, să nu ieșim din casă decât pentru cumpărături de strictă necesitate, pentru urgențe medicale sau pentru a merge la locul de muncă dacă activitatea respectivă nu poate fi desfășurată de acasă, să menținem curățenia și distanțarea socială.
Ca atare, este bine să nu ne lăsăm influențați de informațiile care apar tot mai des în mediul online, inclusiv anunțuri de vânzare a unor medicamente, despre diverse tratamente care și-ar fi dovedit eficiența împotriva COVID-19. Există prea puține studii științifice pentru a avea siguranța că ele fac bine, și nu rău. „Orice citiți pe internet, orice mare vedetă medicală auziți“, nu trebuie să luați medicamente „de capul vostru, dacă nu vorbiți cu un medic înainte“, spune expertul român în politici de sănătate Vlad Mixich, citat de Hotnews.
Și, în nici un caz, nu dați crezare anunțurilor de vânzare prin internet a unor așa-zise medicamente-minune! Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) avertizează populația țărilor europene să nu cumpere medicamente comercializate online drept remedii sau tratamente preventive. La ora actuală nu există nici un tratament autorizat împotriva coronavirusului, dar se fac numeroase studii în acest sens. Orice medicament trebuie luat numai la recomandarea unui medic!
În România, protocolul de tratament pentru coronavirus recomandat de Ministerul Sănătății are la bază evidențele medicale internaționale. Medicamentele propuse în protocol se bazează pe experiența epidemiilor de SARS din 2003 și MERS din 2012, precum și pe datele acumulate până acum din pandemia de coronavirus.
(Ileana Marin)