Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Atenție la complicațiile oftalmologice ale diabetului!
Pacienții cu diabet ar trebui să facă periodic un control oftalmologic, pentru a depista din timp apariția retinopatiei diabetice, o afecțiune care duce la orbire. Retinopatia diabetică apare după circa zece ani de la primele simptome ale diabetului, nu de la diagnosticarea lui, care de multe ori este tardivă.
Cunoscutul medic oftalmolog Monica Pop a explicat, într-o postare mai veche de pe blogul său, monicapop.ro, cum pot evita persoanele cu diabet zaharat complicațiile oftalmologice ale acestei boli metabolice. Retinopatia diabetică apare în general la diabeticii insuficient tratați sau cu răspuns slab la tratament. Pe primul loc se situează însă cei care nu respectă regimul alimentar și nici tratamentul corect al bolii diabetice, având valori glicemice peste limita maximă admisă. Indiferent dacă sesizează sa nu vreo problemă oftalmologică, pentru acești pacienți, doctorul Monica Pop recomandă consult oftalmologic de două ori pe an în cazul diabeticului compensat (care sub tratament are valorile glicemice sub limita maximă) și un consult oftalmologic la cel mult 3 luni în cazul celor cu valori glicemice mai mari. Desigur, dacă apare vreun simptom oftalmologic de orice fel, pacientul diabetic trebuie să solicite de urgență o consultație la medicul oftalmolog.
Complicațiile oftalmologice ale diabetului zaharat sunt de mai multe tipuri. Inițial ele sunt reversibile, apoi devin tot mai grave, ajungând chiar până la pierderea vederii. În stadiile foarte avansate, recuperarea este de cele mai multe ori imposibilă. S-au făcut însă pași mari în chirurgia vitreo-retiniană, cu predilecție în stadiile incipiente, medii, dar chiar și mai avansate ale retinopatiei diabetice. Tratamentele constau inițial în aplicații specifice de laser, injecții intraoculare, cu șanse bune în unele tipuri de hemoragii sau edem macular, și intervenții chirurgicale mai laborioase (vitrectomie) în retinopatia diabetică proliferativă. Bineînțeles, toate aceste tratamente oftalmologice trebuie coroborate cu cele pe care pacientul le urmează împotriva diabetului.
Se știe că diabetul poate provoca afecțiuni vasculare grave cum ar fi hipertensiunea arterială, infarct miocardic sau tromboze venoase și embolii. Acestea pot să apară și la nivelul ochilor, manifestându-se prin deteriorarea bruscă a vederii, care ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru pacient. În cel mult 4 ore de la apariția simptomelor, ar trebui să meargă la o consultație oftalmologică pentru a vedea dacă nu s-a produs cumva un accident ischemic ocular. Medicul Monica Pop atrage atenția că există șanse de recuperare doar în primele 4 ore de la apariția simptomelor, deși nici în această situație nu este absolut sigur că pacientul se mai poate recupera.
Care sunt simptomele oftalmologice care nu trebuie ignorate de pacienții diabetici și care ar putea sugera apariția retinopatiei? Dacă pacientul are senzația că vede „muște” zburând în câmpul său vizual, dacă observă o scădere bruscă sau treptată a vederii sau o pierdere parțială a vederii, chiar și reversibilă, într-un sector al câmpului său vizual, recomandarea este să ia legătura urgent cu un medic oftalmolog. Pentru a preveni consecințele ireversibile ale acestei complicații a diabetului, este important, de asemenea, ca diabetul să fie diagnosticat la timp și tratat corect, de aceea se recomandă pentru oricine o evaluare anuală a glicemiei, printr-o simplă analiză de sânge. (I. M.)