Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Atenție la produsele ce conțin multe E-uri!
Acum, în plin sezon al cumpărăturilor destinate mesei de sărbătoare, trebuie să acordăm o mai mare atenție produselor pe care le alegem din magazine. Cel mai mare pericol stă în multitudinea de coloranți, antioxidanți sau conservanți folosiți în producerea unor alimente, toți cunoscuți mai ales sub denumirea de E-uri.
În ultimul deceniu, procesatorii produselor alimentare au apelat tot mai mult la diferiți aditivi și ingrediente, urmărind îmbunătățirea însușirilor organoleptice ale produselor și ameliorarea duratei de conservare și stabilitate a valorii nutritive, prin introducerea anumitor verigi tehnologice în timpul fabricării. Pentru cunoașterea acestor substanțe cu rol de aditivi și ingrediente, directivele Parlamentului European și ale Consiliului Director au perfectat o sistematizare a peste 1.000 de compuși, notați cu litera E, urmați de cifre care le delimitează, pe grupe distincte, corelate cu efectele urmărite în prepararea alimentelor. Acest sistem de clasificare este general valabil pentru toate țările consumatoare, având rolul de a simplifica posibilitățile de cunoaștere a domeniilor de valorificare.
La folosirea aditivilor și a ingredientelor trebuie să se aibă în vedere protejarea sănătății consumatorilor, conservarea produselor pe o durată mai lungă de timp precum și stabilitatea calității nutritive a alimentelor procesate. O mare importanță are respectarea dozelor, întrucât orice abuz poate avea consecințe grave.
Se impune, deci, o sancționare cu toată severitatea atât la folosirea unor doze peste plafoanele admise, cât și la intenția de a masca unele alterări sau degradări ale produsului alimentar.
E-urile din grupa 100 sunt coloranți, naturali sau sintetici, care îndeplinesc anumite condiții de solubilitate, aderență și stabilitate la lumină și la alți agenți fizici (variații termice, umiditate, urme de metale, agenți oxidanți). Coloranții introduși în produsele alimentare trebuie să imprime o anumită nuanță sau să restabilească culoarea substratului care a fost afectată prin operațiile de prelucrare, depozitare și ambalare.
De exemplu, coloranții galbeni (E100 - curcumină, E101 - riboflavină, E 102 - tartrazină). Tartrazina este utilizată în dulciuri, budinci, gemuri, supe instant, cereale, băuturi nealcoolice și provoacă efecte dăunătoare la copii, care constau din atacuri de astm și urticarie, iar la adulți efecte cancerigene - tumori ale tiroidei, urticarie și modificări cromozomiale. Periculos este și E 104 - galben de quinoleină, colorant utilizat în parfumerie și șampoane, care provoacă dermatite. Un altul este E 110 (galben FCF), utilizat în înghețate, snacks, dulciuri, prăjituri, prafuri de budinci, cereale, medicamente, pește conservat și băuturi răcoritoare, pe care le colorează în galben apetisant. Acesta provoacă urticarie, alergii, rinită, congestii nazale, tumori, dureri abdominale, indigestii, vome și modificări cromozomiale; în experiențele pe animale a provocat tumori canceroase.
Ar fi bine să evităm, pe cât posibil, antioxidanți de tipul E 220 (dioxid de sulf), utilizat în produse din cartofi, bere, vin, oțet, sucuri, băuturi rafinate, pentru că provoacă astm bronșic, dificultăți de metabolism, distruge vitamina B1. La fel, trebuie evitat și E 221 (sulfit de sodiu), care este utilizat în decontaminarea sucurilor din fructe proaspete. Acesta provoacă astm bronșic, toxicitate și iritații gastrice, dificultăți de metabolism, distruge vitamina B1, are acțiune teratogenă. Efecte similare pot provoca și E 222 (sulfit acid de sodiu), E 223 (metabisulfit de sodiu), E 224 (metabisulfit de potasiu), E 225 (sulfit de potasiu), E 226 (sulfit de calciu), E 227 (sulfit acid de calciu), E 228 (sulfit acid de potasiu).
Un mare risc pentru sănătate prezintă așa-numiții conservanți de suprafață : E 230( difenil), utilizat în producerea derivatelor din citrice; E 231 (ortofenil fenol), utilizat în producerea derivatelor din roșii, piersici, prune, pere, ananas, cireșe, nectarine, piper, foarte puternic cancerigen, și E 233 (tiabendazol), utilizat în producerea derivatelor din cartofi, mere, pere, citrice, banane, carne, lapte, ciuperci, interzis în unele țări din cauza efectelor asupra pielii.
Dintre agenții de fixare a culorii, E 250, adică nitritul de sodiu, provoacă hiperaciditate și are potențial cancerigen. Acesta este utilizat în preparate din carne și brânzeturi. Efecte similare asupra organismului uman au și E 251 (nitrat de sodiu) și E 252 (nitrat de potasiu).
Este recomandat ca acidul malic (E 296) să nu fie conținut în hrana bebelușilor
Dintre agenții de reglare a acidității, E 270 (acid lactic) poate provoca dificultăți de metabolism la bebeluși, fiind utilizat în fermentarea laptelui, la produse din cartofi, dulciuri, bere, băuturi rafinate. La fel, E 296 (acidul malic) trebuie să nu intre în hrana bebelușilor.
În unele țări s-au făcut studii aprofundate legate de impactul consumului alimentelor cu E-uri dăunătoare. S-a constatat că unele adaosuri sunt suspecte: de la îmbolnăviri grave până la amenințarea cu cancer, îndeosebi la persoane bolnave, copii și bătrâni. Pericolul este cu atât mai mare cu cât alimentația cu E-uri a devenit sistematică, de zi cu zi, cum ar fi cele introduse în mezeluri, conserve, supe concentrate, sosuri, dulciuri, ciocolate, budinci, creme, înghețate.
Deși efectele secundare nu apar imediat, cele mai frecvente reacții la E-urile dăunătoare apar la copii, prin dureri de cap, oboseală, amețeli, balonări, diaree, alergii, iritații ale mucoaselor, pielii sau ochilor, hipertensiune arterială, complicații respiratorii, tulburări digestive și chiar cancere.
La femei, excesul de E-uri poate provoca carențe în vitamina B6, care este implicată în metabolismul progesteronului și în excesul de estrogen, ducând la apariția diferitelor tipuri de tumori, benigne sau maligne.
Unele E-uri pot provoca maladii foarte grave, ducând la slăbirea sistemului imunitar și la declanșarea diferitelor forme de tumori, benigne sau maligne.
În România sunt incluși în procesarea alimentelor peste 200 de aditivi, deși unii dintre aceștia pot fi dăunători.
Se impune excluderea folosirii coloranților sintetici în fabricarea pâinii și a produselor de panificație, inclusiv în biscuiți, vafe și napolitane, apoi în bulion și paste de tomate. De asemenea, îndulcitorii de sinteză ar trebui excluși din băuturi alcoolice distilate, cu excepția caramelului.
Apoi, este absolut necesară inițierea unei educații sănătoase în familie, grădiniță, școli și prin mass-media, privind folosirea cu atenție a aditivilor și a ingredientelor alimentare. Astfel vom putem considera că starea de sănătate a populației capătă o importanță de nivel național.
Nu trebuie uitat faptul că medicina naturistă poate contraataca efectele toxice ale diferitelor E-uri ingerate prin alimentație, folosind plante care măresc imunitatea organismului (aloe, echinacea, cătină albă, coacăze negre) sau plante cu acțiune depurativă, care curăță sângele de substanțe toxice (anghinare, ciuboțica-cucului, cicoare, coada-șoricelului, frasin, mesteacăn, osul-iepurelui, păpădie, salvie, sânziene, soc, sunătoare, trifoi-roșu, urzică-vie, zmeur etc).