Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Avertisment privind un medicament de uz veterinar: Nu se folosește împotriva COVID-19!
Autoritățile și experții în materie de medicină umană și veterinară trag un semnal de alarmă cu privire la un medicament antiparazitar folosit în medicina veterinară despre care, în ultima perioadă, au circulat informații că ar putea fi folosit în prevenirea și tratarea infecției cu noul coronavirus. Mai exact, este vorba despre medicamentele veterinare care conțin ivermectină. Aceste produse pot avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătății și sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale, avertizează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
În Registrul Uniunii Europene (UE) sunt înscrise mai multe studii în curs de derulare privind utilizarea ivermectinei la oameni, împotriva COVID-19. Abia după ce vor fi finalizate, în funcție de rezultatele obținute, studiile respective vor putea fi folosite ca bază pentru ca aceste medicamente să fie autorizate și pentru uz uman în țările europene. Ivermectina se folosește pentru deparazitarea internă și externă a animalelor (câini, purcei sau rumegătoare), dar pentru că este foarte toxică, se eliberează în farmaciile veterinare doar pe bază de rețetă. În România și în UE este autorizată pentru uz uman doar sub formă de unguent.
Foarte eficientă împotriva paraziților interni și externi la animale, ivermectina are însă efecte cancerigene prin acumularea în organism, motiv pentru care și în cazul animalelor se administrează doar la recomandarea medicilor. Alertați de mitul creat în jurul acestor medicamente, despre care în mediul on-line s-a răspândit informația falsă că ar putea preveni infectarea cu noul coronavirus, medicii veterinari atrag atenția că o supradoză de ivermectină la animale produce orbire. De asemenea, fiind un medicament foarte toxic, când este administrat la animale de la care se obțin alimente pentru consum uman, este obligatorie o perioadă de așteptare după tratament pentru ca ivermectina să fie eliminată din organismul animalului. (I. M.)