Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Avertismentul medicilor privind consumul ciupercilor din pădure
În ultimele zile, câteva zeci de persoane din județele Iași și Botoșani au avut nevoie de îngrijiri medicale sau au ajuns la spital din cauza intoxicației cu ciuperci culese din pădure sau cumpărate din surse neverificate. Medicii atrag atenția că ciupercile necomestibile pot da complicații grave de natură renală, hepatică și neurologică și că unele soiuri de ciuperci pot fi chiar mortale.
Pentru pacienții care ajung în stare critică, există un singur tip de tratament: dializa hepatică, dar cu șanse de tratament de numai 50%, iar această procedură se poate face doar la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași și la Institutul Clinic Fundeni din București.
Printre simptomele intoxicației cu ciuperci sunt pulsul scăzut, respirația greoaie, transpirația abundentă și vărsăturile. Medicii contactați de reporterii TVR au explicat că toxinele din ciupercile necomestibile sunt deosebit de agresive și pot cauza forme severe de insuficiență hepatică și renală, iar în unele cazuri chiar moartea. O altă soluție poate fi transplantul hepatic, însă aceasta este o soluție mai degrabă teoretică, deoarece practic nu există suficienți donatori care să poată acoperi numărul mare de astfel de cazuri medicale.
Din aceste motive, este foarte important ca, la apariția primelor simptome, persoanele intoxicate să ajungă de urgență la spital. Din nefericire, multe cazuri sunt grave și ar fi bine să încercăm să prevenim astfel de situații, consumând ciuperci doar din surse verificate și autorizate.
Recoltarea ciupercilor din pădure în mod neorganizat sau achiziționarea lor de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri importante asupra sănătății, deoarece printre acestea pot exista și ciuperci din speciile otrăvitoare, ce provoacă intoxicații acute persoanelor care le consumă, iar în cazurile grave moartea poate surveni într-un timp foarte scurt, între 8 și 48 de ore de la consum, susţin medicii.
Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în țara noastră sunt cunoscute peste 1.600 de specii de ciuperci, dintre care aproximativ 400 sunt comestibile și mai mult de 200 de specii sunt în mod sigur toxice.
Efectele produse în organism depind de caracteristicile toxinei specifice fiecărui soi de ciupercă otrăvitoare, de cantitatea ingerată, de modul în care au fost preparate ciupercile consumate, dar și de afecțiunile persoanei care le consumă. Contează și stadiul de dezvoltare în care au fost culese ciupercile, cele tinere având în general o toxicitate mai mare. De asemenea, consumul de alcool simultan cu ciuperci otrăvitoare poate accentua toxicitatea acestora și, implicit, gravitatea efectelor, deoarece alcoolul crește solubilitatea anumitor toxine, favorizând astfel absorbția intestinală a acestor toxine, subliniază specialiştii.
Este important de ştiut faptul că toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oțet și nici dacă curățăm coaja de pe suprafața ciupercii. De asemenea, nu există nici un test simplu care să ne arate pe loc dacă o ciupercă este otrăvitoare sau nu, iar identificarea unei ciuperci toxice nu poate fi făcută decât de către un specialist în domeniu.
Așadar, NU consumați ciuperci culese din pădure sau cumpărate din piață de la vânzători neautorizați, recomandă și specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). (I. N.)