Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Avocado, superalimentul bogat în proteine
Folosit de azteci ca delicatesă, fructul avocado a devenit foarte popular la sfârșitul secolului 20, azi fiind considerat un superaliment. Avocado ajută la scăderea colesterolului rău și conține 20 de vitamine și minerale esențiale, toate într-un „pachet” de 160 de calorii per porția de 100 de grame. De asemenea, conține o cantitate notabilă de proteine, neobișnuită pentru un fruct, cu două grame la 100 de grame de porție.
Avocado este un fruct bogat în luteină și zeaxantină, antioxidanți ce împiedică degenerarea maculară, boală oftalmologică în urma căreia apare distrugerea vederii centrale, legată de vârstă. Majoritatea acestor antioxidanți se găsesc în partea mai închisă a fructului, care este mai apropiată de coajă. Avocado conține și potasiu, mineral indispensabil în activitatea cardiacă normală.
Fibrele din avocado conferă sațietate, având un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate, sănătoase. Recomandarea este ca majoritatea grăsimilor pe care le consumați să fie nesaturate, așa cum le găsim în avocado. Astfel, acest fruct poate ajuta la scăderea colesterolului „rău”, a trigliceridelor și a tensiunii arteriale. El oferă și o doză bună de vitamina E, care ajută la protejarea împotriva bolii Alzheimer și a scăderii capacității de a memora. Proprietățile antioxidante ale vitaminei E ajută la combaterea daunelor celulare cauzate, de-a lungul timpului, de poluare și de radiațiile solare.
O jumătate de avocado acoperă 15% din nevoile zilnice ale unui adult de vitamina K, nutrient ce ajută la îmbunătățirea densității osoase și la prevenirea fracturilor. Deoarece sunt fructe sărace în carbohidrați și zahăr și cu un conținut ridicat de grăsimi și fibre sănătoase, avocado poate fi consumat și de către persoanele cu diabet. Consumul unei diete bazate pe plante (care include avocado) ar putea scădea riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu aproximativ 20%.
Dintr-un avocado se obțin aproximativ 118 micrograme de acid folic, ceea ce reprezintă aproape o treime din necesarul zilnic al majorității adulților. De asemenea, tot din acest fruct provin și alte vitamine B, inclusiv tiamina (B1), riboflavina (B2) și niacina (B3). Acestea ajută organismul să transforme în energie alimentele pe care le consumați. Avocado este deosebit de bogat în niacină, care poate combate inflamația din organism și vă poate proteja arterele, îmbunătățind nivelul colesterolului și al trigliceridelor.
Avocado, în arsuri și îngrijirea tenului
Pasta de avocado ajută la vindecarea rănilor și arsurilor solare. Avocado conține acid oleic, un acid gras monosaturat (găsit și în uleiul de măsline și nuci) care poate reduce riscul de cancer la sân. Beta- sitosterolul din avocado poate ajuta la ameliorarea simptomelor unei prostate mărite în volum. Fructul are de patru ori mai mult beta-sitosterol decât portocalele, următoarea sursă de fructe cea mai bogată în acești fitonutrienți.
Indiferent dacă îl consumați sau îl transformați într-o mască, avocado este excelent pentru pielea dumneavoastră. Antioxidanții săi, precum vitamina C, vă pot ajuta să vă păstrați pielea tânără, împiedicând formarea ridurilor.
Pentru îndepărtarea acneei, se amestecă o lingură de miere cu pastă de la un avocado. Aplicați pasta pe piele și lăsați-o să stea 15 minute. Clătiți cu apă rece și uscați cu un prosop de hârtie. Pentru mai bune rezultate, aplicați masca cel puțin de trei ori pe săptămână.
Pentru exfoliere, pasați o jumătate de avocado într-un bol și adăugați o lingură de fulgi de ovăz în pastă. Aplicați această mască pe față și lăsați-o să stea 15 minute. Apoi, clătiți cu apă rece și uscați.
Pentru pielea uscată, luați un avocado copt, tăiați-l în jumătate și faceți, prin pasare, o pastă consistentă. Adăugați în pastă o lingură de iaurt și o jumătate de lingură de miere. Se amestecă bine. Cu ajutorul mâinii, aplicați pasta uniform pe față. Lăsați 15 minute, apoi clătiți cu apă rece. Faceți acest lucru de două-trei ori pe săptămână.