Sănătatea a fost celebrată, la nivel mondial, în 7 aprilie, în cadrul Zilei Internaționale a Sănătății, iar tematica principală care va da suflul acestui an vizează sănătatea mamei și a nou-născutului, denumirea oficială a campaniei fiind „Healthy beginnings, hopeful futures” (Începuturi sănătoase, viitoruri pline de speranță). Sănătatea mamei și cea a nou-născutului sunt interdependente într-o măsură foarte mare, statusul nutrițional, accesul la servicii medicale și sprijinul fizic și emoțional jucând un rol deosebit de important în acest sens.
Bacteria digestivă care poate declanșa cancerul
O bacterie prezentă în sistemul digestiv al multor oameni, Helicobacter pylori, s-a dovedit a fi cauza celor mai multe cazuri de cancer, conform unui raport al Asociației Americane pentru Studierea Cancerului, citat de Mediafax.
Inflamația cronică pe care o provoacă poate duce la modificări precanceroase la nivelul mucoasei stomacale, persoanele infectate cu Helicobacter pylori având un risc de două până la șase ori mai mare de a face cancer gastric. De aceea, medicii ne recomandă să nu ignorăm infecția cu această bacterie, mai ales dacă apar simptome persistente precum dureri abdominale, balonare, senzația de sațietate, chiar și după consumul unor cantități mici de alimente, greață, vărsături sau lipsa poftei de mâncare. (I.N.)