Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Bebeluşii, imunizaţi împotriva tuberculozei
După o perioadă în care vaccinul BCG, destinat imunizării nou-născuţilor împotriva tuberculozei, a lipsit din spitalele din România, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un milion de doze de vaccin, iar vaccinarea a fost reluată. Până în prezent au fost vaccinaţi circa 11.000 de copii.
Peste 11.000 de nou-născuţi au fost vaccinaţi în prima săptămână după ce Ministerul Sănătăţii a reînceput procesul de imunizare împotriva tuberculoziei. Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, aproximativ 2.000 de copii au fost vaccinaţi în cabinetele medicilor de familie şi aproape 9.000 în maternităţi şi centrele de vaccinare organizate de către direcţiile de sănătate publică din fiecare judeţ al ţării. Cele mai multe vaccinări BCG au fost realizate în Bucureşti - peste 1.900, Gorj - 602, Constanţa - 606, Dâmboviţa - 534 şi Maramureş - 506. La cererea Ministerului Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti a organizat şase centre în principalele maternităţi din Capitală: Spitalul Universitar de Urgenţă, "Panait Sârbu", "Caritas", "Filantropia", "Pantelimon" şi "Bucur". În maternităţi sau la centrele de vaccinare ale DSP, mamele trebuie să se prezinte cu carnetul de vaccinare al copilului, codul numeric personal al acestuia (CNP) şi trimiterea eliberată de medicul de familie, cu ultimele vaccinări realizate. În prezent, Ministerul Sănătăţii realizează recuperarea la vaccinare a celor aproximativ 60.000 de copii născuţi în perioada februarie-iunie 2010 şi asigură vaccinarea de rutină a nou-născuţilor, conform calendarului naţional de imunizare. Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Acesta este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit. Deoarece producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino, nu a mai primit autorizaţie de producţie, la propunerea ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), organizaţie interguvernamentală internaţională constituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Bugetul alocat pentru achiziţia a un milion de doze de vaccin a fost de 81.732,50 dolari.