Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Beneficiile acizilor graşi Omega-3 pentru sănătate
Consumul de alimente bogate în Omega-3 are efecte benefice asupra sănătăţii, prin revigorarea activităţii substanţelor antioxidante (astaxantina), cu proprietăţi antiinflamatoare, asigurând o incidenţă scăzută a bolilor şi o longevitate mai mare, prin revigorarea enzimelor implicate în lupta împotriva radicalilor liberi, a stresului oxidativ, a cancerelor şi prin dezintoxicarea organismului.
Acizii grași Omega-3 cuprind patru tipuri de acizi polinesaturaţi: acidul alfa-linolenic (ALA), acidul linolic (LA), acidul eicosapentanoic (EPA) şi acidul docosahexanoic (DHA), cu rol esenţial în menţinerea sănătăţii umane.
O sursă alimentară de mare valoare proteică, cu cantităţi mari de acizi graşi Omega-3, o constituie peştele gras maritim şi oceanic (somon, macrou, hering, ton, sardine), la care se adaugă păstrăvul şi scrumbia. Analizele au arătat că 200 g somon conţin 4.600 mg Omega-3. Alte surse se găsesc în uleiurile vegetale din seminţe de in, cânepă, soia, migdale, susan, dovleac, nuci, alune, arahide, chia (Salvia hispanica), germeni de grâu şi legume cu frunze verzi (spanac, lactuca, iarbă grasă).
Acizii graşi Omega-3 previn apariţia bolilor cardiace, prin scăderea nivelului de colesterol rău - LDL şi a trigliceridelor din sânge, instalarea aterosclerozei, infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale, subţiază sângele, previn tendinţa de aglutinare a trombocitelor şi permit o bună circulaţie sanguină, reglează tensiunea arterială şi diabetul zaharat tip 2, prin scăderea rezistenţei la insulină. Un exemplu îl constituie eschimoşii din districtul Umanak (Groenlanda) care consumă numai peşte, carne de focă şi untură de balenă, şi nu au diabet zaharat.
Persoanele care consumă mai mult peşte oceanic, untură de peşte şi uleiuri bogate în acizi graşi Omega-3 se îmbolnăvesc mai puţin de cancer colorectal, prostatic şi mamar sau de boli cardiace, prin efectul de inhibare a tendinţei de coagulare a sângelui, reducând riscul atacurilor de cord.
Acizii graşi Omega-3 au efecte favorabile în prevenirea pneumopatiilor cronice obstructive, boala Crohn, boala Raynaud, bolile ulceroase, psoriazis. De asemenea, sunt reduse tulburările mentale şi emoţionale, respectiv depresiile psihice, anxietatea, senzaţia de oboseală, schizofrenia, deficitul de memorie şi de atenţie, demenţa senilă, boala Alzheimer sau alte tulburări cognitive asociate cu înaintarea în vârstă.
În concluzie, majoritatea specialiştilor nutriţionişti recomandă consumul de acizi graşi Omega-3 pentru a preveni obezitatea şi stările de somnolență, dar și lipsa de vitalitate. Necesarul zilnic de Omega-3 este de 1,8 g (la bărbaţi) şi 1,1 g (la femei), plafoane asigurate în totalitate prin alimentaţie. Se recomandă consumul de nuci şi seminţe de in, măcinate în puţin lapte şi pâine neagră, pentru a asigura o funcţionare normală a sistemului imunitar.
Carenţa de acizi Omega-3 este frecvent corelată cu incidenţa bolii Alzheimer, a bolii Huntington, a schizofreniei şi a tulburărilor bipolare.
(Din arhiva de articole a prof. univ. dr. Constantin Milică)