Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Beneficiile acizilor graşi Omega-3 pentru sănătate

Beneficiile acizilor graşi Omega-3 pentru sănătate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 28 Noiembrie 2022

Consumul de alimente bogate în Omega-3 are efecte benefice asupra sănătăţii, prin revigorarea activităţii substanţelor antioxidante (astaxantina), cu proprietăţi antiinflamatoare, asigurând o incidenţă scăzută a bolilor şi o longevitate mai mare, prin revigorarea enzimelor implicate în lupta împotriva radicalilor liberi, a stresului oxidativ, a cancerelor şi prin dezintoxicarea organismului.

Acizii grași Omega-3 cuprind patru tipuri de acizi polinesaturaţi: acidul alfa-linolenic (ALA), acidul linolic (LA), acidul eicosapentanoic (EPA) şi acidul docosahexanoic (DHA), cu rol esenţial în menţinerea sănătăţii umane. 

O sursă alimentară de mare valoare proteică, cu cantităţi mari de acizi graşi Omega-3, o constituie peştele gras maritim şi oceanic (somon, macrou, hering, ton, sardine), la care se adaugă păstrăvul şi scrumbia. Analizele au arătat că 200 g somon conţin 4.600 mg Omega-3. Alte surse se găsesc în uleiurile vegetale din seminţe de in, cânepă, soia, migdale, susan, dovleac, nuci, alune, arahide, chia (Salvia hispanica), germeni de grâu şi legume cu frunze verzi (spanac, lactuca, iarbă grasă). 

Acizii graşi Omega-3 previn apariţia bolilor cardiace, prin scăderea nivelului de colesterol rău - LDL şi a trigliceridelor din sânge, instalarea aterosclerozei, infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale, subţiază sângele, previn tendinţa de aglutinare a trombocitelor şi permit o bună circulaţie sanguină, reglează tensiunea arterială şi diabetul zaharat tip 2, prin scăderea rezistenţei la insulină. Un exemplu îl constituie eschimoşii din districtul Umanak (Groenlanda) care consumă numai peşte, carne de focă şi untură de balenă, şi nu au diabet zaharat.

Persoanele care consumă mai mult peşte oceanic, untură de peşte şi uleiuri bogate în acizi graşi Omega-3 se îmbolnăvesc mai puţin de cancer colorectal, prostatic şi mamar sau de boli cardiace, prin efectul de inhibare a tendinţei de coagulare a sângelui, reducând riscul atacurilor de cord. 

Acizii graşi Omega-3 au efecte favorabile în prevenirea pneumopatiilor cronice obstructive, boala Crohn, boala Raynaud, bolile ulceroase, psoriazis. De asemenea, sunt reduse tulburările mentale şi emoţionale, respectiv depresiile psihice, anxietatea, senzaţia de oboseală, schizofrenia, deficitul de memorie şi de atenţie, demenţa senilă, boala Alzheimer sau alte tulburări cognitive asociate cu înaintarea în vârstă.

În concluzie, majoritatea specialiştilor nutriţionişti recomandă consumul de acizi graşi Omega-3 pentru a preveni obezitatea şi stările de somnolență, dar și lipsa de vitalitate. Necesarul zilnic de Omega-3 este de 1,8 g (la bărbaţi) şi 1,1 g (la femei), plafoane asigurate în totalitate prin alimentaţie. Se recomandă consumul de nuci şi seminţe de in, măcinate în puţin lapte şi pâine neagră, pentru a asigura o funcţionare normală a sistemului ­imunitar.

Carenţa de acizi Omega-3 este frecvent corelată cu incidenţa bolii Alzheimer, a bolii Huntington, a schizofreniei şi a tulburărilor bipolare. 

(Din arhiva de articole a prof. univ. dr. Constantin Milică)

Citeşte mai multe despre:   Alzheimer  -   diabet