Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Beneficiile alimentelor fermentate

Beneficiile alimentelor fermentate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 18 Aprilie 2022

Fermentarea este o tehnică străveche de conservare a alimentelor. Procesul este folosit și astăzi pentru a produce alimente precum vin, brânză, varză murată, iaurt. Alimentele fermentate sunt bogate în probiotice benefice și au fost asociate cu o serie de factori pozitivi pentru sănătate - de la o digestie mai bună până la o imunitate mai puternică.

Prin fermentare se ține seama de conținutul ridicat în proteine și în diverși compuși nutritivi, meta­bolizați enzimatic prin acțiunea unor microorganisme specifice. Pe lângă alimentele mai sus-amintite nu putem să nu luăm în considerare și produsele obți­nute din soia.

Prezența proteinelor și a aminoacizilor esențiali, în doze ridicate, constituie o sursă importantă de înlocuire a cărnii din alimen­tație și de excludere a grăsimilor animale saturate, care sunt responsabile, în mare parte, de afec­ți­uni cardiovasculare (ateroscleroză, infarct).

Prin conținutul acestor produse în glucide solubile, săruri minerale și vitamine, inclusiv vitamina B12 - antianemică, sunt recomandate ca produse de bază pentru hrana copiilor în creștere, a sportivilor și bolnavilor cu ­afec­țiuni biliare, pancreatice și diges­tive.

Fermentarea este un proces natural, prin care microorganisme, precum drojdia, și bacteriile convertesc carbohidrații (cum ar fi amidonul şi zahărul) în alcool sau acizi. Aceștia acționează ca un conservant natural. Fermentarea favorizează, de asemenea, crește­rea bacteriilor benefice, cunoscute sub numele de probiotice. Probioticele îmbunătățesc funcția imu­nitară, precum și sănătatea digestivă și a inimii. Prin urmare, adăugarea de alimente fermentate în dietă poate aduce beneficii bunăstării generale. De fapt, alimentele fermentate sunt adesea mai hrănitoare decât forma lor nefermentată.

Probioticele produse în timpul fermentației pot ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor prietenoase din intestin și pot atenua unele probleme digestive. De asemenea, probioticele pot reduce simptomele incomode ale sindromului de colon iritabil, o tulburare digestivă comună. În plus, alimentele fermentate pot reduce severitatea diareei, balonării, gazelor și constipației.

Bacteriile care trăiesc în intestine au un impact semnificativ asupra sistemului imunitar. Datorită conținutului lor ridicat de probiotice, alimentele fermentate pot da un impuls sistemului imu­nitar și pot reduce riscul de infecții, precum răceala. În plus, multe alimente fermentate sunt bogate în vitamina C, fier și zinc, toate acestea contribuind la un sistem imunitar mai puternic.

Alimentele fermentate sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor.

Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta efecte secundare. Din cauza conți­nutului ridicat de probiotice, cel mai frecvent efect secundar este o creștere inițială și temporară a gazelor și a balonării. Aceste simptome se pot agrava după consumul de alimente fermentate bogate în fibre, cum ar fi varza murată. Dacă fermen­tați acasă anumite alimente, asigurați-vă că urmați îndeaproape rețetele. Temperaturile incorecte, timpii de fermentare inco­recți pot cauza stricarea alimentelor, făcându-le nesigure pentru consum.