Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Beneficiile alimentelor fermentate
Fermentarea este o tehnică străveche de conservare a alimentelor. Procesul este folosit și astăzi pentru a produce alimente precum vin, brânză, varză murată, iaurt. Alimentele fermentate sunt bogate în probiotice benefice și au fost asociate cu o serie de factori pozitivi pentru sănătate - de la o digestie mai bună până la o imunitate mai puternică.
Prin fermentare se ține seama de conținutul ridicat în proteine și în diverși compuși nutritivi, metabolizați enzimatic prin acțiunea unor microorganisme specifice. Pe lângă alimentele mai sus-amintite nu putem să nu luăm în considerare și produsele obținute din soia.
Prezența proteinelor și a aminoacizilor esențiali, în doze ridicate, constituie o sursă importantă de înlocuire a cărnii din alimentație și de excludere a grăsimilor animale saturate, care sunt responsabile, în mare parte, de afecțiuni cardiovasculare (ateroscleroză, infarct).
Prin conținutul acestor produse în glucide solubile, săruri minerale și vitamine, inclusiv vitamina B12 - antianemică, sunt recomandate ca produse de bază pentru hrana copiilor în creștere, a sportivilor și bolnavilor cu afecțiuni biliare, pancreatice și digestive.
Fermentarea este un proces natural, prin care microorganisme, precum drojdia, și bacteriile convertesc carbohidrații (cum ar fi amidonul şi zahărul) în alcool sau acizi. Aceștia acționează ca un conservant natural. Fermentarea favorizează, de asemenea, creșterea bacteriilor benefice, cunoscute sub numele de probiotice. Probioticele îmbunătățesc funcția imunitară, precum și sănătatea digestivă și a inimii. Prin urmare, adăugarea de alimente fermentate în dietă poate aduce beneficii bunăstării generale. De fapt, alimentele fermentate sunt adesea mai hrănitoare decât forma lor nefermentată.
Probioticele produse în timpul fermentației pot ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor prietenoase din intestin și pot atenua unele probleme digestive. De asemenea, probioticele pot reduce simptomele incomode ale sindromului de colon iritabil, o tulburare digestivă comună. În plus, alimentele fermentate pot reduce severitatea diareei, balonării, gazelor și constipației.
Bacteriile care trăiesc în intestine au un impact semnificativ asupra sistemului imunitar. Datorită conținutului lor ridicat de probiotice, alimentele fermentate pot da un impuls sistemului imunitar și pot reduce riscul de infecții, precum răceala. În plus, multe alimente fermentate sunt bogate în vitamina C, fier și zinc, toate acestea contribuind la un sistem imunitar mai puternic.
Alimentele fermentate sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor.
Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta efecte secundare. Din cauza conținutului ridicat de probiotice, cel mai frecvent efect secundar este o creștere inițială și temporară a gazelor și a balonării. Aceste simptome se pot agrava după consumul de alimente fermentate bogate în fibre, cum ar fi varza murată. Dacă fermentați acasă anumite alimente, asigurați-vă că urmați îndeaproape rețetele. Temperaturile incorecte, timpii de fermentare incorecți pot cauza stricarea alimentelor, făcându-le nesigure pentru consum.