Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Beneficiile artei asupra stării de spirit
Există persoane cărora o plimbare într-o galerie de artă sau într-un muzeu le poate îmbunătăți semnificativ starea de spirit. Un studiu prezentat recent de publicația Computers in Human Behavior arată că vizitarea unei galerii de artă, chiar și în varianta online, ar putea reprezenta o soluție pentru a reduce stresul și a ne alunga tristețea.
În plină eră a tehnologiilor digitale, operele unor artiști celebri precum Rembrandt sau Picasso pot fi admirate şi de acasă, vizitând galerii de artă virtuale puse la dispoziție publicului larg pe internet, iar această posibilitate oferă avantaje și pentru sănătate. De exemplu, există studii care au demonstrat că amplasarea unor tablouri de artă în saloanele spitalelor le reduce pacienților nivelul de stres, le îmbunătățește starea de spirit și le reduce nevoia de medicamente.
Cercetătorii austrieci de la Universitatea din Viena, în colaborare cu cei germani de la Institutul Max Planck pentru Estetică Empirică din Frankfurt, au vrut să afle dacă beneficiile pentru sănătatea mintală pe care le aduce o vizită într-o galerie de artă sau muzeu sunt similare dacă optăm pentru a admira operele de artă dintr-un muzeu online, de pe o tabletă, un laptop, sau chiar de pe un banal telefon mobil. Pentru aceasta, autorii studiului au apelat la 240 de voluntari care au admirat tablouri celebre incluse în galeriile virtuale ale unor renumite muzee de artă din întreaga lume, durata medie de vizionare variind de la 10 secunde la aproape 9 minute. După încheierea turului virtual pe care l-au efectuat printre lucrările de artă, participanții au completat un chestionar în care au fost rugați să-și evalueze starea de spirit, iar studiul a indicat că vizionarea artei online are efecte benefice mai vizibile în cazul persoanelor care au o sensibilitate artistică mai pronunțată. (I. M.)