Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Beneficiile cartofului asupra sănătăţii

Beneficiile cartofului asupra sănătăţii

Data: 17 August 2007

Înainte de toate, cartoful conferă saţietate şi energie. Amidonul conţinut în cartofi este un carbohidrat complex a cărui digerare eliberează lent glucide (19 glucide la 100 g), care nu duc la o creştere abruptă a glicemiei. Cartoful este o sursă de energie şi favorizează prelungirea senzaţiei de saţietate.

Un cartof cu coajă conţine 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre, care au proprietatea de a favoriza tranzitul intestinal.

Un lucru foarte important de reţinut este faptul că nu îngraşă. Cartoful conţine doar 85 kcal/100 g, adică de două ori mai puţine calorii decât alţi carbohidraţi (pâinea, pateurile, orezul).

De asemenea, abundă în vitamine şi minerale:

- vitamina B, în special B1, care joaca un rol important în transmisia nervoasă şi participă la transformarea glucidelor în energie. Pe lângă vitamina B1, cartoful conţine şi vitaminele B2, B3 şi B6;

- vitamina C: este o vitamină esenţială pentru organism, mai ales iarna, când starea de oboseală este mai intens resimţită;

- fier: cartoful aduce 0,80 mg/100 g din acest mineral extrem de benefic pentru persoanele anemice;

- potasiu: un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. Datorită conţinutului de potasiu, cartoful are proprietăţi diuretice;

- magneziu: un mineral care acţionează eficient împotriva stresului şi a oboselii. (sursa: www.topsanatate.ro)