Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Beneficiile cartofului asupra sănătăţii
Înainte de toate, cartoful conferă saţietate şi energie. Amidonul conţinut în cartofi este un carbohidrat complex a cărui digerare eliberează lent glucide (19 glucide la 100 g), care nu duc la o creştere abruptă a glicemiei. Cartoful este o sursă de energie şi favorizează prelungirea senzaţiei de saţietate.
Un cartof cu coajă conţine 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre, care au proprietatea de a favoriza tranzitul intestinal. Un lucru foarte important de reţinut este faptul că nu îngraşă. Cartoful conţine doar 85 kcal/100 g, adică de două ori mai puţine calorii decât alţi carbohidraţi (pâinea, pateurile, orezul). De asemenea, abundă în vitamine şi minerale: - vitamina B, în special B1, care joaca un rol important în transmisia nervoasă şi participă la transformarea glucidelor în energie. Pe lângă vitamina B1, cartoful conţine şi vitaminele B2, B3 şi B6; - vitamina C: este o vitamină esenţială pentru organism, mai ales iarna, când starea de oboseală este mai intens resimţită; - fier: cartoful aduce 0,80 mg/100 g din acest mineral extrem de benefic pentru persoanele anemice; - potasiu: un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. Datorită conţinutului de potasiu, cartoful are proprietăţi diuretice; - magneziu: un mineral care acţionează eficient împotriva stresului şi a oboselii. (sursa: www.topsanatate.ro)