Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Beneficiile neştiute ale tomatelor, ardeilor şi legumelor uscate

Beneficiile neştiute ale tomatelor, ardeilor şi legumelor uscate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 28 Ianuarie 2013

Ardeii şi roşiile sunt adevărate „bombe nutritive“, constituind surse bogate de vitamina A şi C. De exemplu, o roşie medie are un conţinut scăzut de carbohidraţi şi doar 35 de calorii, însă oferă 40% şi 20% din necesarul zilnic de vitamina C şi respectiv A.

Beneficiile roşiilor:

- conform unor studii realizate, conţinutul ridicat de licopene din roşii şi produsele prelucrate pe bază de roşii are proprietăţi antioxidante, reducând riscul de apariţie a cancerului de prostată;

- împiedică formarea plăcilor ateromatoase care cresc riscul de apariţie a atacului de inimă.

Beneficiile ardeilor:

- conţin betacaroten, un puternic antioxidant care ajută la întărirea sistemului imunitar şi previne distrugerea celulelor de către radicalii liberi. Studiile efectuate au arătat că acest proces poate fi asociat cu numeroase boli, precum cancerul şi bolile de inimă;

- sunt mai bogaţi în vitamina C decât roşiile; o ceaşcă de ardei roşii, galbeni sau verzi mărunţiţi oferă 23% din necesarul zilnic de vitamina C. Puteţi păstra nişte felii de ardei la îndemână, pentru a apela la ei în cazul în care simţiţi nevoia să ronţăiţi ceva. O jumătate de ceaşcă de ardei proaspăt tăiaţi are numai 20 de calorii.

Legumele boabe aduc organismului un surplus de proteine şi fibre. Astfel, mazărea, lintea, fasolea neagră, fasolea limă, năutul sunt câteva din lista legumelor boabe cu numeroase beneficii pentru sănătate:

- sunt bogate în fibre, fier şi proteine;

- menţin senzaţia de saţietate şi „ţin în frâu“ poftele de alimente bogate în grăsimi;

- au un număr redus de calorii sau chiar deloc;

- înlocuirea proteinelor animale cu acelea provenite din legumele boabe reduce numărul caloriilor, al grăsimilor saturate şi menţine un nivel optim al colesterolului;

- pot fi folosite în alte combinaţii de salate pentru adăugarea unui surplus de savoare sau culoare. Aproximativ patru porţii pe zi, fiecare a câte 35 de grame, aduc între 65 de calorii (de exemplu, mazărea congelată) şi 115 (de exemplu, cea fiartă).