Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Beneficiile neştiute ale tomatelor, ardeilor şi legumelor uscate
Ardeii şi roşiile sunt adevărate „bombe nutritive“, constituind surse bogate de vitamina A şi C. De exemplu, o roşie medie are un conţinut scăzut de carbohidraţi şi doar 35 de calorii, însă oferă 40% şi 20% din necesarul zilnic de vitamina C şi respectiv A.
Beneficiile roşiilor:
- conform unor studii realizate, conţinutul ridicat de licopene din roşii şi produsele prelucrate pe bază de roşii are proprietăţi antioxidante, reducând riscul de apariţie a cancerului de prostată;
- împiedică formarea plăcilor ateromatoase care cresc riscul de apariţie a atacului de inimă.
Beneficiile ardeilor:
- conţin betacaroten, un puternic antioxidant care ajută la întărirea sistemului imunitar şi previne distrugerea celulelor de către radicalii liberi. Studiile efectuate au arătat că acest proces poate fi asociat cu numeroase boli, precum cancerul şi bolile de inimă;
- sunt mai bogaţi în vitamina C decât roşiile; o ceaşcă de ardei roşii, galbeni sau verzi mărunţiţi oferă 23% din necesarul zilnic de vitamina C. Puteţi păstra nişte felii de ardei la îndemână, pentru a apela la ei în cazul în care simţiţi nevoia să ronţăiţi ceva. O jumătate de ceaşcă de ardei proaspăt tăiaţi are numai 20 de calorii.
Legumele boabe aduc organismului un surplus de proteine şi fibre. Astfel, mazărea, lintea, fasolea neagră, fasolea limă, năutul sunt câteva din lista legumelor boabe cu numeroase beneficii pentru sănătate:
- sunt bogate în fibre, fier şi proteine;
- menţin senzaţia de saţietate şi „ţin în frâu“ poftele de alimente bogate în grăsimi;
- au un număr redus de calorii sau chiar deloc;
- înlocuirea proteinelor animale cu acelea provenite din legumele boabe reduce numărul caloriilor, al grăsimilor saturate şi menţine un nivel optim al colesterolului;
- pot fi folosite în alte combinaţii de salate pentru adăugarea unui surplus de savoare sau culoare. Aproximativ patru porţii pe zi, fiecare a câte 35 de grame, aduc între 65 de calorii (de exemplu, mazărea congelată) şi 115 (de exemplu, cea fiartă).