Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Beneficiile proteinelor de origine vegetală
Anumite plante pot fi surse excelente de proteine, adesea cu mai puține calorii și mai puține efecte potențial nocive decât produsele de origine animală. Studiile arată că persoanele care au diete vegetariene sau vegane (care se bazează adesea pe proteine vegetale) prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta anumite boli, inclusiv cancere, diabet tip 2, hipertensiune, obezitate sau boli cardiace.
Alături de grăsimi și carbohidrați, proteinele reprezintă unul dintre macronutrienții de care avem nevoie pentru a trăi. Corpul nostru foloseşte proteine din alimente pentru a construi și repara țesuturi, precum și pentru a produce hormoni și enzime vitale pentru sănătatea organismului.
În mod tradițional, carnea a fost considerată principala noastră sursă de proteine, dar există o multitudine de surse de proteine. Proteina animală o găsim în carne, ouă, lactate, pește. Corpul uman are nevoie de 20 de aminoacizi diferiți, iar nouă dintre aceștia, numiți aminoacizi esențiali, trebuie obținuți din alimente. Proteinele animale, cum ar fi carnea, ouăle și laptele, sunt complete, ceea ce înseamnă că furnizează toți aminoacizii esențiali de care are nevoie corpul nostru, iar aceste proteine sunt de cea mai înaltă calitate. Pe de altă parte, mai multe studii au legat consumul de carne roșie cu un risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral și deces precoce.
Proteina vegetală se găsește în leguminoase, nuci, semințe, verdeață cu frunze, legume crucifere, cum ar fi broccoli, cereale integrale. Anumite plante pot fi surse excelente de proteine, adesea cu mai puține calorii și mai puține efecte potențial nocive decât produsele de origine animală. Studiile arată că persoanele care au diete vegetariene sau vegane (care se bazează adesea pe proteine vegetale) prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta anumite boli, inclusiv cancere, diabet tip 2, hipertensiune, obezitate și boli cardiace.
Proteina din zer se găseşte în produsele lactate: lapte, brânză și iaurt. Acesta este un supliment de proteine alimentare populare și una dintre proteinele principale găsite în produsele lactate. Este un produs secundar al fabricării brânzeturilor. Componentele sale biologice au dovedit că au o serie de proprietăți imunitare. Zerul poate funcționa și ca agent antioxidant, antihipertensiv, antiviral și antibacterian. Zerul este, de asemenea, utilizat în unele formule pentru sugari, pentru a ajuta la reducerea colicilor, și în suplimente, deoarece are beneficii asupra performanțelor fizice.
Proteina din soia se găseşte în tofu şi soia, care este o leguminoasă fără colesterol în componenţa sa și cu un conținut scăzut de grăsimi saturate. Soia se regăseşte printre alimentele vegetale care conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali. Este o sursă excelentă de fibre, fier, calciu, zinc și vitamine din grupul B. Înlocuirea proteinelor animale cu proteine din soia a demonstrat că reduce colesterolul rău și trigliceridele, care sunt legate de bolile de inimă. Alte studii au arătat că soia contribuie la controlul glicemiei și la reducerea greutății corporale. O porție pe zi (de exemplu o cană cu lapte de soia, jumătate de cană de tofu sau soia) poate fi eficientă pentru prevenirea cancerului, deoarece fitochimicalele din soia pot împiedica tumorile să creeze vase de sânge care ar favoriza creșterea tumorii.