Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Beneficiile puțin știute ale pudrei de cacao
Cacao a fost prima dată folosită de civilizația Maya din America Centrală. Arborele de cacao a fost introdus în Europa de spanioli, în secolul al XVI-lea, și a devenit repede popular. Pudra de cacao se face prin zdrobirea boabelor și eliminarea grăsimii sau a untului de cacao. Astăzi, cercetările arată că boabele de cacao conțin compuși importanți, care pot aduce beneficii sănătății.
Cacaua este una dintre cele mai bogate surse de polifenoli. Este foarte bogată în flavonoizi, care au efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice. Polifenolii sunt antioxidanți naturali, aflați în alimente precum fructe, legume, ceai, ciocolată și vin. Cu toate acestea, prelucrarea și încălzirea acestor boabe pot determina pierderea proprietăților sale benefice. De asemenea, sunt adesea tratate alcalin, pentru a reduce gustul amar, ceea ce duce la o scădere cu 60% a conținutului de flavonoide. Așadar, în timp ce cacaua este o mare sursă de polifenoli, nu toate produsele care conțin cacao pot oferi aceleași avantaje.
Cacaua, atât sub formă pudrată, cât și de ciocolată neagră, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Flavanoizii pe care îi conține îmbunătățesc funcția vaselor de sânge și reduc tensiunea arterială, la un consum mediu de 2 g. Pudra de cacao are și alte proprietăți: reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, relaxând și dilatând arterele și vasele de sânge prin îmbunătățirea fluxului de sânge; reduce colesterolul LDL „rău”, având efect de subțiere a sângelui similar cu aspirina; îmbunătățește zaharurile din sânge și reduce inflamațiile. Aceste beneficii pot fi obținute printr-un aport zilnic de 19-30 g de ciocolată. De asemenea, aportul zilnic de flavonoizi din cacao poate îmbunătăți performanța mentală la persoanele cu Parkinson sau Alzheimer.
Cacaua poate exercita unele efecte pozitive asupra stării de spirit și a simptomelor depresiei, prin reducerea nivelului de stres. Totodată, are și unele efecte antidiabetice. Flavonoidele din cacao pot încetini digestia și absorbția carbohidraților în intestin, pot îmbunătăți secreția de insulină, pot reduce inflamațiile și stimula absorbția zahărului din sânge în mușchi.
Oarecum paradoxal, aportul de cacao, chiar sub formă de ciocolată (45 g pe zi), ajută la controlarea greutății, prin reglarea consumului de energie, reducerea apetitului și inflamației și creșterea oxidării grăsimilor.
Concentrația mare de flavonoizi are efecte antioxidante, protejează celulele de deteriorarea moleculelor reactive, combate inflamațiile, inhibă creșterea celulelor, induce moartea celulelor canceroase și ajută la prevenirea răspândirii celulelor canceroase (cancerul de sân, pancreatic, de prostată, de ficat și de colon, precum și leucemie).
Cacaua poate fi benefică și pentru persoanele cu astm, deoarece conține compuși antiastmatici, cum ar fi teobromina și teofilina. Teobromina este similară cafeinei și poate ajuta la calmarea tusei persistente.
udra de cacao conține aproximativ 1,9 g din acest compus la 100 de g. Teofilina ajută plămânii să se dilate, căile respiratorii să se relaxeze și să scadă inflamația. Nu în ultimul rând, conține numeroși compuși care au proprietăți antibacteriene și de stimulare a imunității. Ingestia pe termen lung de cacao contribuie la protecția pielii de razele soarelui, la circulația sângelui, la îmbunătățirea texturii și la hidratarea pielii.
În general, este important să selectați cu atenție sursele de cacao care au un conținut ridicat de flavonoide - cu cât sunt mai puțin procesate, cu atât mai bine. Consumați ciocolată neagră, dar asigurați-vă că este de bună calitate și conține cel puțin 70% cacao. Totuși, ciocolata conține în continuare cantități semnificative de zahăr și grăsimi, așadar consumați cantități rezonabile și combinați-o cu o dietă sănătoasă și echilibrată.