Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Beneficiile valerianei pentru organism

Beneficiile valerianei pentru organism

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 03 Ianuarie 2020

Valeriana (Valeriana officinalis) este o plantă ierboasă, mirositoare, cu tulpină înaltă de până la 2 metri. Frunzele sunt adânc divizate, iar florile sunt mici, de culoare roz-liliachie și sunt grupate pe partea superioară a rami­fi­cațiilor tulpinii. Planta crește spontan pe soluri umede, în stu­fă­rișuri, păduri, la marginea apelor, în lunci și zăvoaie, în zonele de deal și munte, fiind foarte răspândită în toată Europa, America de Nord și Asia. De la această plantă se recoltează tulpinile și rizomii.

Valeriana a fost folosită încă din Grecia și Roma Antică, când Hipocrate i-a descris proprietățile, iar mai târziu Galen a recomandat utilizarea ei pentru ameliorarea insomniei. Amerindienii foloseau valeriana pentru a trata rănile ulcerate, dar și ca remediu împotriva tusei. Ulterior, oamenii de știință au descoperit că efectele terapeutice ale valerianei se datorează conținu­tului de acid gamma-amniobutiric (GABA), un neurotransmițător inhibitor central. S-a dovedit că un nivel scăzut de GABA este asociat cu apariția stresului cronic, a anxietății și a problemelor cu somnul. Cercetătorii sunt de părere că valeriana poate crea un echilibru în organism, deoarece are un efect sedativ la persoanele agitate și protejează sistemul nervos în cazul celor care susțin un efort intelectual îndelungat. Valeriana are în compo­ziția ei și alte elemente cum ar fi: proteine, grăsimi, fibre insolubile, fibre solubile, carbohidrați, vitamina C, fosfor, calciu, fier, zinc, cupru, mangan, crom, carotenoizi etc.

Extractul și uleiul de valeriană sunt folosite pentru a aroma unele băuturi și mâncăruri, dar mai ales în scop terapeutic: pentru diminuarea insomniilor, a stărilor de anxietate, ameliorarea simptomelor sindromului obsesiv-compulsiv (OCD), sindromului picioarelor obosite, pentru reducerea crampelor abdominale, ameliorarea migrenelor etc. Specialiștii au constatat că tratamentul cu valeriană deconectează creierul, de aceea este folositoare persoanelor care au căzut victime anxietății.

Tinctură de valeriană

Ingrediente: 500 g rădăcină de valeriană, 2 l de alcool sau țuică. Mod de preparare: Se zdro­bește mărunt rădăcina de valeriană în piuă sau în râșnița de cafea, după care se pune într-un borcan; se toarnă alcoolul și se lasă la macerat timp de 3 săptămâni, după care se strecoară. Se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare.

Salată de pui cu ulei de valeriană
Ingrediente: 2 bucăți piept de pui, 400 g roșii cherry, o salată verde, o ceapă mare roșie, 1 avocado, 2 lime, coriandru proaspăt, 3 linguri ulei de valeriană, pudră de usturoi, boia de ardei dulce, piper, sare. Mod de preparare: Se feliază pieptul de pui și se condimentează cu sare, boia de ardei dulce, piper și pudră de usturoi, apoi se pune pe grătar până se pătrunde bine; se taie salata spălată în prealabil, apoi roșiile, ceapa și avocado; se pun toate legumele într-un castron. Se amestecă uleiul de valeriană cu zeama de la lime, sare, piper după gust, coriandru tocat mărunt; se omogenizează pentru a forma dressingul. După ce s-a răcit, pieptul de pui se taie felii subțiri și se amestecă în salată, împreună cu dressingul. Salata se servește cu crutoane.