Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Beneficiile valerianei pentru organism
Valeriana (Valeriana officinalis) este o plantă ierboasă, mirositoare, cu tulpină înaltă de până la 2 metri. Frunzele sunt adânc divizate, iar florile sunt mici, de culoare roz-liliachie și sunt grupate pe partea superioară a ramificațiilor tulpinii. Planta crește spontan pe soluri umede, în stufărișuri, păduri, la marginea apelor, în lunci și zăvoaie, în zonele de deal și munte, fiind foarte răspândită în toată Europa, America de Nord și Asia. De la această plantă se recoltează tulpinile și rizomii.
Valeriana a fost folosită încă din Grecia și Roma Antică, când Hipocrate i-a descris proprietățile, iar mai târziu Galen a recomandat utilizarea ei pentru ameliorarea insomniei. Amerindienii foloseau valeriana pentru a trata rănile ulcerate, dar și ca remediu împotriva tusei. Ulterior, oamenii de știință au descoperit că efectele terapeutice ale valerianei se datorează conținutului de acid gamma-amniobutiric (GABA), un neurotransmițător inhibitor central. S-a dovedit că un nivel scăzut de GABA este asociat cu apariția stresului cronic, a anxietății și a problemelor cu somnul. Cercetătorii sunt de părere că valeriana poate crea un echilibru în organism, deoarece are un efect sedativ la persoanele agitate și protejează sistemul nervos în cazul celor care susțin un efort intelectual îndelungat. Valeriana are în compoziția ei și alte elemente cum ar fi: proteine, grăsimi, fibre insolubile, fibre solubile, carbohidrați, vitamina C, fosfor, calciu, fier, zinc, cupru, mangan, crom, carotenoizi etc.
Extractul și uleiul de valeriană sunt folosite pentru a aroma unele băuturi și mâncăruri, dar mai ales în scop terapeutic: pentru diminuarea insomniilor, a stărilor de anxietate, ameliorarea simptomelor sindromului obsesiv-compulsiv (OCD), sindromului picioarelor obosite, pentru reducerea crampelor abdominale, ameliorarea migrenelor etc. Specialiștii au constatat că tratamentul cu valeriană deconectează creierul, de aceea este folositoare persoanelor care au căzut victime anxietății.
Tinctură de valeriană
Ingrediente: 500 g rădăcină de valeriană, 2 l de alcool sau țuică. Mod de preparare: Se zdrobește mărunt rădăcina de valeriană în piuă sau în râșnița de cafea, după care se pune într-un borcan; se toarnă alcoolul și se lasă la macerat timp de 3 săptămâni, după care se strecoară. Se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare.
Salată de pui cu ulei de valeriană
Ingrediente: 2 bucăți piept de pui, 400 g roșii cherry, o salată verde, o ceapă mare roșie, 1 avocado, 2 lime, coriandru proaspăt, 3 linguri ulei de valeriană, pudră de usturoi, boia de ardei dulce, piper, sare. Mod de preparare: Se feliază pieptul de pui și se condimentează cu sare, boia de ardei dulce, piper și pudră de usturoi, apoi se pune pe grătar până se pătrunde bine; se taie salata spălată în prealabil, apoi roșiile, ceapa și avocado; se pun toate legumele într-un castron. Se amestecă uleiul de valeriană cu zeama de la lime, sare, piper după gust, coriandru tocat mărunt; se omogenizează pentru a forma dressingul. După ce s-a răcit, pieptul de pui se taie felii subțiri și se amestecă în salată, împreună cu dressingul. Salata se servește cu crutoane.