Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Bioflavonoizii, „ajutoarele vitaminelor“

Bioflavonoizii, „ajutoarele vitaminelor“

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 25 Aug, 2007

Bioflavonoizii sunt substanţe asemănătoare vitaminelor şi antioxidanţilor şi sunt importante în calitate de „ajutoare ale vitaminelor“. Se găsesc în cantităţi mari în legume, în orice porţiune a lor, şi în flori, dându-le culoare. De exemplu, bioflavonoidul citron determină culoarea galbenă a lămâii.

Aceste combinaţii sunt concentrate în coaja majorităţii fructelor şi legumelor, dar o cantitate însemnată se găseşte şi în băuturi ca ceaiul, cafeaua, vinul sau berea. Foarte important de ştiut este faptul că bioflavonoizii amplifică acţiunea vitaminei C.

Întrucât aceştia se găsesc din abundenţă în fructe, legume, băuturi, în raţia noastră zilnică putem detecta până la 1 g de bioflavonoizi. Această cantitate este, de obicei, absolut suficientă. În cazul utilizării cantităţilor suplimentare de vitamina C, puteţi mări cantitatea de bioflavonoizi, alegând alimentele care le conţin în cantităţi mai mari. Cu excepţia unor condiţii extreme, nu aveţi nevoie să-i consumaţi suplimentar.

Securitatea utilizării

În literatura medicală a fost comunicat faptul că bioflavonoidul poate provoca cancerul la animalele de laborator. Formele de bioflavonoid, care, în mod natural, se întâlnesc în coaja fructelor şi legumelor, nu sunt periculoase din cauză că fiecare cancerigen sau mutagen (substanţe provocatoare de cancer) este echilibrat de un anticancerigen sau antimutagen.

Taurina stimulează dezvoltarea muşchilor la copii

Taurina este o substanţă vitaminoasă, separată pentru prima dată de cercetători din bilă de taur, în anul 1827. De curând, însă, a fost descoperit rolul acesteia în calitate de component alimentar, necesar menţinerii sănătăţii, îndeosebi pentru sugari. Organismul nostru poate sintetiza taurina, la fel ca şi carnitina, transformând alţi aminoacizi, cum sunt cisteina şi metionina. Taurina poate fi asimilată în mod direct din moluşte şi crabi, carne de porc, de vită şi de pasăre. Legumele conţin foarte puţină taurină.

Funcţiile în organism

Copiii au nevoie de taurină pentru dezvoltarea normală a sistemului nervos, a retinei şi a muşchilor. Taurina contribuie, de asemenea, la dezvoltarea muşchiului cardiac, accelerează creşterea, contribuie la producerea secreţiei biliare, necesară pentru asimilarea normală a grăsimilor şi îmbunătăţeşte acţiunea insulinei.

Pentru transformarea aminoacizilor (cisteina şi metionina) în taurină este nevoie de vitamina B6.

Mod de administrare

Întrucât această substanţă nu este considerată vitală, ea nu este inclusă în lista normelor alimentare recomandate, nici măcar pentru sugari. Rezultatele cercetărilor medicale efectuate până în prezent arată că organismul uman are nevoie de o cantitate destul de mică de taurină şi oricine, cu excepţia, eventual, a vegetarienilor, poate obţine o cantitate suficientă din alimentaţie, dacă îşi asigură cantitatea necesară de proteine.