Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Bioflavonoizii, „ajutoarele vitaminelor“
Bioflavonoizii sunt substanţe asemănătoare vitaminelor şi antioxidanţilor şi sunt importante în calitate de „ajutoare ale vitaminelor“. Se găsesc în cantităţi mari în legume, în orice porţiune a lor, şi în flori, dându-le culoare. De exemplu, bioflavonoidul citron determină culoarea galbenă a lămâii.
Aceste combinaţii sunt concentrate în coaja majorităţii fructelor şi legumelor, dar o cantitate însemnată se găseşte şi în băuturi ca ceaiul, cafeaua, vinul sau berea. Foarte important de ştiut este faptul că bioflavonoizii amplifică acţiunea vitaminei C. Întrucât aceştia se găsesc din abundenţă în fructe, legume, băuturi, în raţia noastră zilnică putem detecta până la 1 g de bioflavonoizi. Această cantitate este, de obicei, absolut suficientă. În cazul utilizării cantităţilor suplimentare de vitamina C, puteţi mări cantitatea de bioflavonoizi, alegând alimentele care le conţin în cantităţi mai mari. Cu excepţia unor condiţii extreme, nu aveţi nevoie să-i consumaţi suplimentar. Securitatea utilizării În literatura medicală a fost comunicat faptul că bioflavonoidul poate provoca cancerul la animalele de laborator. Formele de bioflavonoid, care, în mod natural, se întâlnesc în coaja fructelor şi legumelor, nu sunt periculoase din cauză că fiecare cancerigen sau mutagen (substanţe provocatoare de cancer) este echilibrat de un anticancerigen sau antimutagen. Taurina stimulează dezvoltarea muşchilor la copii Taurina este o substanţă vitaminoasă, separată pentru prima dată de cercetători din bilă de taur, în anul 1827. De curând, însă, a fost descoperit rolul acesteia în calitate de component alimentar, necesar menţinerii sănătăţii, îndeosebi pentru sugari. Organismul nostru poate sintetiza taurina, la fel ca şi carnitina, transformând alţi aminoacizi, cum sunt cisteina şi metionina. Taurina poate fi asimilată în mod direct din moluşte şi crabi, carne de porc, de vită şi de pasăre. Legumele conţin foarte puţină taurină. Funcţiile în organism Copiii au nevoie de taurină pentru dezvoltarea normală a sistemului nervos, a retinei şi a muşchilor. Taurina contribuie, de asemenea, la dezvoltarea muşchiului cardiac, accelerează creşterea, contribuie la producerea secreţiei biliare, necesară pentru asimilarea normală a grăsimilor şi îmbunătăţeşte acţiunea insulinei. Pentru transformarea aminoacizilor (cisteina şi metionina) în taurină este nevoie de vitamina B6. Mod de administrare Întrucât această substanţă nu este considerată vitală, ea nu este inclusă în lista normelor alimentare recomandate, nici măcar pentru sugari. Rezultatele cercetărilor medicale efectuate până în prezent arată că organismul uman are nevoie de o cantitate destul de mică de taurină şi oricine, cu excepţia, eventual, a vegetarienilor, poate obţine o cantitate suficientă din alimentaţie, dacă îşi asigură cantitatea necesară de proteine.