Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Blocajul renal, tratamente preventive și curative
Din cauza unor suferinţe ale rinichilor, este posibil să apară insuficienţa renală ca o afecţiune foarte gravă, caracterizată prin suprimarea progresivă sau bruscă a funcţiilor metabolice şi de excreţie, respectiv a funcţiei de filtrare a produşilor toxici şi de menţinere în corp a unui plafon normal de apă, sare şi electroliţi.
În insuficienţa renală, cu început de edeme, fitoterapia recomandă o serie de rețete simple sau complexe, bazate pe plante cu acțiuni diuretice și detoxifiante:
- infuzie sau decoct din frunze de mesteacăn (o linguriţă la 200 ml apă), cu adaos de bicarbonat de sodiu, din care se beau câte trei căni pe zi, cu efecte diuretice imediate;
- sevă de mesteacăn (50-100 ml de trei ori pe zi), cu 10-15 minute înainte de mese, într-o cură de o lună în cursul primăverii;
- infuzie din herba uscată de coada-calului (trei linguriţe la 500 ml apă clocotită); se infuzează acoperit 5 minute şi se beau trei ceaiuri calde pe zi;
- infuzie sau decoct din flori uscate de limba mielului, din herba de mei păsăresc sau seminţe de pătrunjel.
Sunt recomandate şi câteva reţete cu amestecuri de plante:
- infuzie din amestec de
coada-calului (două părţi), sunătoare (două părţi), ventrilică (o parte), pufuliţă cu flori mici (o parte) din care se consumă câte trei ceaiuri pe zi, înainte de mese;
- decoct din amestec de coada-calului, coada-şoricelului, sunătoare, vâsc, frag (frunze) şi măceş (fructe uscate), din care se beau trei ceaiuri pe zi, înainte de mese, provocând urinarea după 30 de minute; restul de plante după strecurare se aplică pe zona rinichilor sub formă de cataplasmă;
- decoct din amestec cu mătase de porumb (20 g), cozi de cireşe (15 g), frunze de mesteacăn (10 g), coada-calului (10 g), coada-şoricelului (10 g), la care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se beau două-trei ceaiuri pe zi, înainte de mese.
În amestecuri se mai pot adăuga frunze de afin, anghinare şi urzică vie, herba de ciuboţica-cucului şi fructe de merişor.
Reţeta autorului: mesteacăn, coada-calului, coada-şoricelului, sunătoare, porumb (mătase), cireşe (cozi), pătrunjel (seminţe), pufuliţă cu flori mici, anghinare şi afin (frunze).
Pentru ceaiuri simple, cu o singură plantă, sau ceaiuri complexe cu amestecuri de plante sunt eficiente infuzii sau decocturi cu herba de coada-calului, coada-şoricelului, trei-fraţi-pătaţi şi troscot, frunze de mesteacăn, afin, anghinare, merişor, frasin, tarhon şi urzică, flori de albăstrele şi porumbar, mătase de porumb, cozi de cireşe, teci de fasole, rădăcini de pir, brusture, ciuboţica-cucului şi păpădie, muguri de pin şi plop negru, fructe de măceş şi ienupăr.
Regimul alimentar
Norma calorică zilnică va fi ridicată (2.000-3.000 calorii), dar cu trierea riguroasă a produselor alimentare, în funcţie de principiile dietetice. În componenţa dietei, cu o normă ridicată în produse bogate zaharoase şi vitamine, se va reduce consumul de proteine la 20-30 g/zi, mai ales al produselor animale (carne, grăsimi, untură, slănină, mezeluri), care încarcă rinichii şi afectează valoarea pH-ului sanguin.
Se vor consuma, fără rezerve, cartofi (piure cu lapte), supe de legume, morcov, sfeclă roşie, ţelină, varză albă şi roşie, vinete, conopidă, pătrunjel, mărar, salată, ardei gras, spanac, praz, ridichi, fasole verde, castraveţi, dovlecei, usturoi, ceapă, condimente din plante aromatice. În mod deosebit se recomandă consumul sporit de tomate sau suc de tomate (500 ml pe zi).
La desert să nu lipsească zilnic fructele (mere, pere, struguri, cireşe, caise, lămâi, căpşuni), precum şi sucuri şi compoturi din fructe (zmeură, afine).
Norma de lichide va fi de 1.500-2.000 ml pe zi în stadiul compensat şi 600-700 ml în stadiul decompensat.
Norma de sare va fi limitată sub 5-6 g pe zi, deoarece ionul de sodiu are capacitatea de a reţine moleculele de apă care infiltrează spaţiile intercelulare.