Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Blocajul renal, tratamente preventive și curative

Blocajul renal, tratamente preventive și curative

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 22 Iunie 2015

Din cauza unor suferinţe ale rinichilor, este posibil să apară insuficienţa renală ca o afecţiune foarte gravă, caracterizată prin suprimarea progresivă sau bruscă a funcţiilor metabolice şi de excreţie, respectiv a funcţiei de filtrare a produşilor toxici şi de menţinere în corp a unui plafon normal de apă, sare şi electroliţi.

În insuficienţa renală, cu început de edeme, fitoterapia recomandă o serie de rețete simple sau complexe, bazate pe plante cu acțiuni diuretice și detoxifiante:

- infuzie sau decoct din frunze de mesteacăn (o linguriţă la 200 ml apă), cu adaos de bicarbonat de sodiu, din care se beau câte trei căni pe zi, cu efecte diuretice imediate;

- sevă de mesteacăn (50-100 ml de trei ori pe zi), cu 10-15 minute înainte de mese, într-o cură de o lună în cursul primăverii;

- infuzie din herba uscată de coada-calului (trei linguriţe la 500 ml apă clocotită); se infu­zea­ză acoperit 5 minute şi se beau trei ceaiuri calde pe zi;

- infuzie sau decoct din flori uscate de limba mielului, din her­ba de mei păsăresc sau se­min­ţe de pătrunjel.

Sunt recomandate şi câteva reţete cu amestecuri de plante:

- infuzie din amestec de

coada-calului (două părţi), sună­toa­re (două părţi), ventrilică (o parte), pufuliţă cu flori mici (o parte) din care se consumă câte trei ceaiuri pe zi, înainte de mese;

- decoct din amestec de coa­da-calului, coada-şoricelului, su­nă­toare, vâsc, frag (frunze) şi măceş (fructe uscate), din care se beau trei ceaiuri pe zi, înainte de mese, provocând urinarea du­pă 30 de minute; restul de plante du­pă strecurare se aplică pe zona ri­nichilor sub formă de cataplas­mă;

- decoct din amestec cu mă­tase de porumb (20 g), cozi de ci­reşe (15 g), frunze de mesteacăn (10 g), coada-calului (10 g), coada-şoricelului (10 g), la care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se beau două-trei ceaiuri pe zi, înainte de mese.

În amestecuri se mai pot a­dă­uga frunze de afin, anghinare şi urzică vie, herba de ciuboţica-cucului şi fructe de merişor.

Reţeta autorului: mesteacăn, coada-calului, coada-şoricelului, sunătoare, porumb (mătase), ci­reşe (cozi), pătrunjel (seminţe), pufuliţă cu flori mici, anghinare şi afin (frunze).

Pentru ceaiuri simple, cu o sin­gură plantă, sau ceaiuri com­ple­xe cu amestecuri de plante sunt eficiente infuzii sau decocturi cu herba de coada-calului, coada-şoricelului, trei-fraţi-pă­taţi şi troscot, frunze de mes­tea­căn, afin, anghinare, merişor, fra­sin, tarhon şi urzică, flori de albăstrele şi porumbar, mătase de porumb, cozi de cireşe, teci de fasole, rădăcini de pir, brusture, ciuboţica-cucului şi păpădie, muguri de pin şi plop negru, fructe de măceş şi ienupăr.

Regimul alimentar

Norma calorică zilnică va fi ridicată (2.000-3.000 calorii), dar cu trierea riguroasă a produselor alimentare, în funcţie de principiile dietetice. În com­ponenţa dietei, cu o normă ridi­cată în produse bogate zaharoase şi vitamine, se va reduce consumul de proteine la 20-30 g/zi, mai ales al produselor animale (carne, gră­simi, un­tu­ră, slănină, mezeluri), care încarcă rinichii şi afectează valoarea pH-ului sanguin.

Se vor consuma, fără rezerve, cartofi (piure cu lapte), supe de legume, morcov, sfeclă roşie, ţe­li­nă, varză albă şi roşie, vinete, conopidă, pătrunjel, mărar, sa­lată, ardei gras, spanac, praz, ridichi, fasole verde, castraveţi, dovlecei, usturoi, ceapă, condimente din plante aromatice. În mod deosebit se recomandă con­sumul sporit de tomate sau suc de tomate (500 ml pe zi).

La desert să nu lipsească zilnic fructele (mere, pere, struguri, cireşe, caise, lămâi, căpşuni), precum şi sucuri şi compoturi din fructe (zmeură, afine).

Norma de lichide va fi de 1.500-2.000 ml pe zi în stadiul compensat şi 600-700 ml în stadiul decompensat.

Norma de sare va fi limitată sub 5-6 g pe zi, deoarece ionul de sodiu are capacitatea de a reţine moleculele de apă care infiltrează spaţiile intercelulare.