Cel mai probabil, pentru mulţi oameni, 2025 vine cu speranțe, așteptări şi obiective noi. Publicaţia americană online today.yougov.com a creionat cele mai frecvente ţinte pe care oamenii și le stabilesc la
„Boala obrajilor pălmuiți” afectează tot mai mulți copii
Medicii spun că se confruntă cu tot mai multe cazuri de eritem infecțios în rândul copiilor, o boală extrem de contagioasă provocată de un parvovirus și care poate fi confundată ușor cu o răceală sau cu o toxiinfecție alimentară.
În Craiova, de exemplu, mai mult de 10% dintre cazurile care ajung la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase primesc acest diagnostic.
Strănut, febră, dureri în gât, stare de oboseală, dureri de cap și greață sunt primele simptome, urmate în cel mult 10 zile de înroşirea pielii la nivelul obrajilor, de unde și denumirea populară sub care este cunoscut eritemul infecțios, „boala obrajilor pălmuiți”. Majoritatea copiilor nu trec însă prin toate aceste simptome, ci prezintă direct acea înroșire puternică a obrajilor, care durează o zi sau două, după care înroșirea pielii se poate extinde și la nivelul membrelor, toracelui și abdomenului, a explicat într-o emisiune la televiziunea Euronews Romania dr. Alexandra Corobea, medic primar boli infecțioase Spitalul „Victor Babeș” Craiova.
Fiind vorba despre o boală cu transmitere prin aerul expirat, modul cel mai bun de a preveni răspândirea ei în colectivitățile școlare este de a aerisi bine clasele și de a curăța cu dezinfectanți băncile, clanțele ușilor și podelele, recomandă, la rândul său, dr. Mariana Chircă, medic primar medicină școlară Colegiul Național „Carol I” Craiova.
Pentru că boala este atât de contagioasă, copiii care prezintă simptome trebuie scoşi din colectivitate de la primele semne până la momentul apariției petelor roșii. Medicii spun că atunci când apar acele pete roșii pe corp, copilul deja nu mai este contagios.
De regulă, roșeața specifică bolii dispare în câteva zile, dar sunt și cazuri în care poate dura și săptămâni. Infecția va rămâne însă în organism timp de 4 până la 20 de zile de la momentul apariției erupției. Nu există vaccin pentru boala obrajilor pălmuiți. Tratamentul este doar simptomatic, iar spitalizarea este necesară numai în cazul pacienților cu imunitatea scăzută și la cei cu anemie. (I. N.)