Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Bolile autoimune și vaccinarea anti-COVID-19
Vaccinurile produse de companiile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca pot fi administrate persoanelor care suferă de boli autoimune, dau asigurări experții Ministerului Sănătății. Totuși, aceștia le recomandă pacienților cu astfel de afecţiuni să discute cu medicul specialist înainte de a se vaccina anti-COVID-19, mai ales dacă sunt într-o perioadă de puseu al bolii, pentru o reevaluare a stării de sănătate și a tratamentului urmat. Pentru ca vaccinul să fie eficient, este bine să fie administrat într-o perioadă în care boala autoimună nu este într-un puseu evolutiv.
Chiar dacă vaccinul ar putea fi mai puțin eficient la pacienții cu boli autoimune comparativ cu media populației, este indicat ca ei să se vaccineze deoarece vaccinul asigură un grad de protecție împotriva formelor severe de COVID-19. Acest lucru este cu atât mai important pentru pacienții care au și alte boli asociate, susţin specialiştii. Până acum nu există însă date care să indice probleme de siguranță pentru pacienții cu boli autoimune la administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca, pentru că cele trei vaccinuri au un mecanism de acțiune bazat pe ARN mesager sau vector viral nereplicativ, care nu pot declanșa infecția cu noul coronavirus.
Pacienții care iau tratament imunosupresor/imunomodulator se pot vaccina în general fără a întrerupe tratamentul. Acest lucru trebuie însă discutat cu medicul specialist, care decide dacă este necesară întreruperea sau ajustarea tratamentului imunosupresor/imunomodulator. Recomandările pot să difere în funcție de tipul de boală autoimună și de tratamentul urmat, iar medicii acordă o atenție specială pacienților tratați cu Rituximab. Pacienții care au nevoie de acest tratament imunosupresor/imunomodulator dar nu l-au început încă este bine să-l amâne cu cel puțin o săptămână după ce vor primi cea de-a doua doză de vaccin.
Persoanele cu boli autoimune care au avut COVID-19 se pot vaccina, de regulă, nu mai devreme de 28 de zile de la debutul infecției, potrivit recomandărilor publicate pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății şi validate de Societatea Română de Reumatologie. (I. M.)