Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Bugetul medicinei de familie, suplimentat
În contextul protestelor medicilor de familie și refuzului de a mai furniza servicii medicale gratuite, într-un comunicat remis presei, ministrul sănătății, Florian Bodog, dă asigurări că bugetul medicinei de familie va fi suplimentat, în 2018, cu 278 milioane de lei, respectiv cu 17% față de cât a fost în exercițiul bugetar anterior.
De asemenea, în același comunicat se precizează că personalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanenţă, va primi, de asemenea, mai mulți bani de la buget. Astfel, medicii de familie din centrele de permanenţă vor beneficia de o creştere a tarifului orar de la 12,8 lei/oră, cât este în prezent, la 40 lei/oră. Și tariful orar pentru asistenţii medicali care lucrează în regim de gardă va creşte, de la 8-10 lei/oră, cât este în prezent, la 20-22,5 lei/oră.
„Centrele de permanenţă sunt mai mult decât necesare mai ales în zonele rurale şi cele defavorizate, acolo unde accesul pacienţilor la serviciile de asistenţă medicală este dificil. Există riscul migraţiei medicilor şi desfiinţării centrelor de permanenţă, fiind redus astfel accesul pacienţilor la servicii medicale de bază”, a declarat ministrul sănătăţii, care a adăugat că impactul bugetar pentru realizarea acestor majorări va fi suportat de la bugetul de stat.
Totodată, în comunicat se mai arată că au crescut şi sumele alocate pentru cheltuieli de administrare şi funcţionare ale centrelor de permanenţă, de la 6,4 lei/oră/medic la 20 lei/oră/medic, dar și suma alocată pentru medicamentele şi materialele sanitare din trusele de urgenţă ale medicilor, de la 2,1 lei/oră/medic la 4 lei/oră/medic.