Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Busuiocul, sursă importantă de fier, calciu şi vitamina A

Busuiocul, sursă importantă de fier, calciu şi vitamina A

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 09 Noiembrie 2014

Această plantă aromată, cu efecte calmante, a fost adusă în Europa de Carol cel Mare şi a fost cultivată ca iarbă medicinală în grădinile de pe lângă mănăstiri. În culturile vechi precreştine din Orientul Apropiat, dar mai ales în Palestina, busuiocul era considerat o plantă sfântă, folosită în scopuri religioase şi păstrat până în vremurile creştinării Europei. Astăzi busuiocul este folosit în principal pentru tratarea bolilor digestive, a nevrozelor atonice şi a tulburărilor cauzate de stres. Maica Nifona, care, pe când trăia în lume a fost medic, spune că „un fir de busuioc verde alungă orice nelinişte şi limpezeşte gândurile“.

Busuiocul este considerat un antidepresiv sigur, având puternice efecte sedative. Planta de busuioc este o sursă importantă de fier, calciu şi vitamina A, conţinând şi vitamina B6, magneziu şi potasiu. Datorită acestor proprietaţi, calmează tulburările de stomac, balonarea şi anorexia, şi stimulează producţia lactică a tinerelor mame. Pentru toate aceste afecţiuni, dar în principal pentru vindecarea bolilor digestive, esenţa de busuioc este cel mai eficient tratament, folosit încă din vremurile monahismului timpuriu. Se iau 50g de frunze şi 50g flori de busuioc, care după ce se spală şi se zvântă bine, se trec prin mixer timp de 3 minute. Se strecoară totul (se obţine foarte puţin lichid) printr-un tifon dublu, după care se depozitează într-o sticluţă care se închide ermetic şi se păstrează la frigider. Din această esenţă se iau câte 5 picături dizolvate în ceai, cu 20 de minute înaintea celor trei mese principale ale zilei, timp de 14 zile. Tratamentul se poate repeta din două în două luni şi are un rol benefic împotriva spasmelor gastrice, a durerilor de cap de origine atonă digestivă şi contra nevrozelor atonice.

Datorită dereglărilor hormonale generate de perioadele critice ale vârstei, atât la femei, cât şi la bărbaţi, organismul reacţionează în cele mai nebănuite moduri. Pentru păstrarea unui tonus pozitiv şi al unei regenerări considerabile, se recomandă tratamentul cu macerat rece, obţinut dintr-o combinaţie de frunze şi flori de busuioc verde, în amestec cu busuioc roşu. Se pun într-un vas de sticlă 200g frunze şi flori de busuioc verde, 200g frunze şi flori de busuioc roşu şi 200ml alcool de 60 de grade. După 48 de ore se amestecă energic totul, apoi se strecoară şi se depozitează la întuneric. Din acest macerat se iau trei linguriţe pe zi, înaintea meselor de dimineaţă, prânz şi seară, timp de 30 de zile. Se recomandă două astfel de cure, de preferinţă în lunile octombrie şi aprilie. Acest remediu este considerat un adevărat elixir al tinereţii, recomandat în cazurile de îmbătrînire prematură, în tulburări de menopauză, andropauză, sterilitate masculină şi feminină, frigiditate, fiind un regenerator al organismului. (Maria Neagu)