Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Cafeaua fierbinte previne infectarea cu stafilococ auriu

Cafeaua fierbinte previne infectarea cu stafilococ auriu

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Cristina Mihaela Ghiciuc - 04 Ian, 2012

Un studiu recent, publicat în Analele Medicinei de Familie în 2011, a constatat că printre persoanele care consumă ceai fierbinte sau cafea fierbinte sunt mai puţini purtători nazali de Staphylococcus aureus rezistent la Meticilină, comparativ cu persoanele care consumă ceai sau cafea reci.

Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu) este una dintre bacteriile prezente în mod normal la nivelul pielii sau al mucoaselor, mai ales al mucoasei nazale şi la nivelul mucoasei vaginale. Staphyloco-ccus aureus este o bacterie condiţionat patogenă, adică produce infecţii doar atunci când barierele apărării naturale ale organismului nu mai fac faţă. În această situaţie, bacteria pătrunde în organism şi poate determina o multitudine de tipuri de infecţii, a căror gravitate şi localizare este foarte variată. Astfel, când bacteria pătrunde prin tegumente, de exemplu printr-o plagă tăiată sau o leziune inflamatoare, poate determina infecţii superficiale ale pielii, cum ar fi furuncule sau alte tipuri de leziuni, iar când bacteria pătrunde în organism poate determina infecţii foarte severe, ce pun viaţa în pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita. Stafilococul se poate transmite de la o persoană la alta, prin contact direct cutanat sau prin intermediul diverselor obiecte pe care acesta persistă.

În mod obişnuit, infecţiile stafilococice se tratează cu antibiotice betalactamice, cum ar fi Penicilina, Oxacilina, Amoxicilina şi Meticilina. Din nefericire, în unele cazuri, infecţia cu stafilococ nu răspunde la acest tip de antibiotice, de aceea aceste bacterii se numesc stafilococi rezistenţi la meticilină.

Aproximativ 25-30% dintre persoanele sănătoase sunt purtătoare ale acestei bacterii la nivelul mucoasei nazale, dar la un procent de numai 1% din persoane, stafilococii de la nivelul mucoasei nazale sunt rezistenţi la antibiotice.

La ora actuală nu se cunosc mecanismele prin care consumul de ceai fierbinte sau cafea fierbinte este corelat cu numărul redus de purtători nazali de Staphylococcus aureus rezistent la Meticilină. În ceai sau cafea există unele substanţe cu efecte antimicrobiene. Consumul de ceai sau cafea rece nu influenţează numărul purtătorilor nazali de Staphylococcus aureus rezistent la Meticilină, de aceea se presupune că numai atunci când ceaiul sau cafeaua sunt fierbinţi, compuşii cu efecte antimicrobiene, fiind volatili, ajung la nivelul cavităţii nazale. Pe de altă parte, se presupune că băuturile fierbinţi determină creşterea temperaturii la nivelul mucoasei nazale, ceea ce îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului imun local. În plus, consumul de cafea sau ceai reduce absorbţia fierului la nivel intestinal, prezenţa fierului fiind importantă pentru dezvoltarea Staphylococcus aureus.

A fost deja demonstrat că administrarea topică, locală, de ceai şi cafea fierbinţi prezintă efecte slab antimicrobiene. Astfel, comparativ cu aplicarea de ser fiziologic, aplicarea locală de ceai verde fierbinte, timp de o lună, la pacienţii cu ulcer trofic infectat cu Staphylococcus aureus, a redus semnificativ severitatea ulceraţiilor şi a redus la jumătate numărul pacienţilor cu Staphylococcus aureus rezistent la Meticilină. Administrarea pe cale inhalatoare, de 3 ori pe zi, timp de o lună, a unui extract de ceai, la pacienţi cu spută cu Staphylococcus aureus rezistent la Meticilină, a redus concentraţia acestui microorganism în spută, ceea ce a determinat reducerea duratei de spitalizare.

În prezent, singura modalitate acceptată de tratament a purtătorilor nazali de Staphylococcus aureus rezistent la Meticilină constă în administrarea de antibiotice, cu rezultate doar parţiale în eradicarea pe termen lung. Pentru viitor rămân de elucidat mai multe aspecte: dacă prin consumul de cafea sau ceai fierbinte se poate realiza efectiv o protecţie împotriva Staphylococcus aureus nazal rezistent la Meticilină, câte ceşti de cafea sau ceai fierbinte ar trebui consumate zilnic şi pentru cât timp.

* dr. Cristina Mihaela Ghiciuc este medic specialist medicină de familie, lector la UMF Iaşi, membră AMFOR (Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români)