Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Cafeaua în exces, periculoasă și pentru vedere
De cele mai multe ori, medicii le recomandă pacienților cu probleme cardiace să consume cu moderație cafea și alte produse cu conținut ridicat de cofeină, alcaloid prezent în boabele de cafea, frunzele de ceai sau în nucile de cola, deoarece această substanță are efect temporar de creștere a tensiunii arteriale. O recomandare similară vine din partea cercetătorilor americani și pentru persoanele care au în familie cazuri de glaucom. Un studiu internațional preluat de „Ophthalmology”, publicația Academiei Americane de Oftalmologie, confirmă că predispoziția genetică asociată cu consumul de cofeină favorizează apariția glaucomului, o afecțiune oftalmologică gravă, care poate duce la pierderea vederii.
Glaucomul afectează de obicei ambii ochi și apare din cauza tensiunii intraoculare mărite. În majoritatea cazurilor, pacienții nu prezintă simptome care să-i alarmeze. Primul semn este diminuarea vederii periferice sau laterale, însă acest lucru poate trece neobservat de către pacient. Pierderea vederii cauzată de glaucom este ireversibilă, motiv pentru care un consult oftalmologic periodic este cel mai indicat pentru a depista la timp afecțiunea și a o ține sub control.
„Pacienții cu glaucom ne întreabă deseori ce ar trebui să schimbe în modul lor de viață pentru a-și păstra vederea. Studiile de până acum nu au fost relevante, însă noile date ne arată că riscul de a face glaucom este de 3,9 ori mai mare în cazul persoanelor care au o predispoziție genetică și beau mai mult de trei căni de cafea pe zi în comparație cu cei care nu au avut cazuri în familie și beau mai puțină cafea”, a explicat unul dintre coautorii studiului, Anthony Khawaja, chirurg oftalmolog în cadrul Institutului de Oftalmologie și Chirurgie oftalmologică din Londra, citat de publicația științifică „Science Daily”. (I. M.)