Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Caisele, un ajutor natural al sistemului imunitar

Caisele, un ajutor natural al sistemului imunitar

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 15 Iunie 2011

Caisul, cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea ştiinţifică Prunus armeniaca, este un pom fructifer ale cărui organe vegetale sunt intens utilizate în fitoterapie. Astfel, în tratamentele naturiste se folosesc atât fructele, cât şi sâmburii, frunzele, florile şi chiar scoarţa.

Fructele proaspete de cais sunt nutritive, tonice, antianemice, mineralizante, imunostimulatoare, fortifiante pentru celulele nervoase, vitaminizante, diuretice, depurative, regenerante ale ţesuturilor şi nervilor, bune răcoritoare.

Consumate zilnic, caisele ajută la formarea oaselor la copiii rahitici şi cu întârzieri în creştere, sporesc reacţiile de autoapărare, prin întărirea sistemului imunitar, la bolnavii aflaţi în convalescenţă, la femeile însărcinate şi la copiii cu carenţe vitaminice.

În afecţiunile sistemului nervos, cura de caise acţionează în caz de nervozitate, astenie, stări depresive şi de stres, oboseală fizică şi intelectuală, surmenaj nervos, insomnii, vertij, pierderea memoriei.

În bolile cardiovasculare, caisele normalizează tensiunea arterială şi buna funcţionare a inimii şi a circulaţiei sângelui prin vasele cerebrale. De asemenea, stimulează activitatea stomacului şi a ficatului, în caz de insuficienţă hepatică, indigestie, constipaţie şi lipsa poftei de mâncare.

În uz extern, fructele sunt eficiente în tratarea unor boli de piele (acnee, ulcere varicoase, seboree). Sâmburii dulci sunt eficienţi în combaterea parazitozelor intestinale, iar uleiul de sâmburi este indicat în tratarea zgomotelor în urechi (acufene).

Forme de utilizare

Fructele proaspete se consumă în doze de 500-1.000 g pe zi, într-o cură de una-două săptămâni, având efecte astringente, antidiareice şi diuretice, acţionând favorabil în cazuri de anemie provocată de hemoragii interne. De asemenea, fructele sunt eficiente în astenie, nervozitate, insomnii, stări depresive, convalescenţă, graviditate şi bătrâneţe.

Datorită compoziţiei lor, caisele proaspete sunt recomandate în raţia zilnică a copiilor şi adolescenţilor. Cu 100 g de pulpă din fructe se asigură 45% din necesarul zilnic de vitamina A, 8% din necesarul vitaminei C şi 4%-6% din necesarul vitaminei B.

Caisele verzi se păstrează în pungi de hârtie, la temperatura camerei, departe de căldură şi de lumina soarelui. Pentru grăbirea coacerii se aşază în pungă o banană sau un măr copt.

Fructele proaspete, fierte în ulei, se consumă dimineaţa pentru oprirea diareei.

Fructele uscate au valoare nutritivă şi vitaminizantă mult superioară fructelor proaspete. Se recomandă în caz de anemie accentuată, carenţă de vitamina A şi oligoelemente.

Compotul de caise constituie un adaos rapid şi sănătos la brânza de vaci, iaurturi, deserturi, salate şi îngheţate.

Sucul proaspăt din fructe este bogat în vitamine şi săruri minerale, este foarte nutritiv şi recomandat în tratarea asteniei fizice şi psihice şi a stresului. Bun echilibrant nervos, favorizează regenerarea ţesuturilor şi a nervilor şi sporeşte reacţiile de apărare a organismului. Are efecte favorabile în stările depresive, anemie, nevroze, insomnie, rahitism, întârzieri de creştere, convalescenţe.

Miezul dulce din sâmburi conţine vitamina B15, care contribuie la oxigenarea ţesuturilor, mai ales la nivelul ţesutului muscular cardiac. Miezul amar nu trebuie consumat, din cauza prezenţei unor substanţe toxice.