Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Căldura şi balanţa de apă a organismului

Căldura şi balanţa de apă a organismului

Un articol de: Cristina Mihaela Ghiciuc - 18 Iunie 2010

Apa este un element esenţial al vieţii şi reprezintă principalul element al organismului nostru. În funcţie de vârstă, 50% până la 90% din organism este reprezentat de apă. Apa intră în constituţia tuturor lichidelor care circulă în organism şi care sunt eliminate din organism: în sânge, în secreţiile organismului, urină. Apa acţionează ca solvent, transportând, combinând şi dizolvând substanţele din organism. Tot ea transportă substanţele nutritive şi reziduurile, având, de asemenea, un rol esenţial în metabolismul moleculelor esenţiale vieţii, cum ar fi proteinele şi carbohidraţii.

În organismul nostru, cantitatea de apă din ţesuturi variază foarte mult. De exemplu, masa slabă conţine un procent mare de apă (aproximativ 70-80%), în timp ce masa grăsoasă conţine doar 10% apă. Aceasta explică de ce persoanele diagnosticate cu obezitate au un procent mult mai mic de apă în organism, comparativ cu persoanele cu greutate în limite normale. Astfel, organismul unui adult cu greutatea în limite normale conţine aproximativ 10% masă grăsoasă, deci la o greutate de 70 kg va corespunde o cantitate de aproximativ 48 de litri de apă în organism. În cazul unei persoane obeze, cantitatea de ţesut gras creşte, astfel că un adult obez de 70 kg va avea 35% grăsime şi un volum de doar 36 de litri de apă în organism.

Aproximativ 5-10% din apa din organism este recirculată. Apa se pierde prin respiraţie şi prin transpiraţie, iar cantitatea cea mai mare se pierde prin urină (aproximativ 1-2 litri/zi, în funcţie de ingestia de lichide şi de efortul efectuat). Dacă omul poate rezista să nu mănânce mai mult de o lună, fără apă nu poate rezista decât câteva zile (maximum 5 zile). Organismul are capacitatea de a-şi regla permanent balanţa de apă: pierderea de apă determină apariţia senzaţiei de sete. Pentru a compensa pierderea de lichide şi de electroliţi, ca urmare a efortului fizic sau a căldurii mari a mediului ambiant, organismul are nevoie de mai multe ore pentru reechilibrare (pentru a-şi restabili balanţa hidroelectrolitică). O pierdere de 4% a cantităţii de apă şi electroliţi din organism necesită 24 de ore pentru reechilibrare. Iar o pierdere de 10% a apei şi electroliţilor din organism produce tulburări atât de grave, încât poate duce la deces.

Câtă apă trebuie să consumăm zilnic

Cantitatea de apă pe care trebuie să o consume zilnic fiecare dintre noi depinde de foarte mulţi factori: căldura mediului ambiant, gradul de activitate fizică, afecţiunile asociate etc. De exemplu, o persoană sedentară are nevoie să consume zilnic între 1,5 şi 2,5 l lichide (aproximativ 8-10 pahare), atunci când temperatura mediului este în limite normale. Activitatea fizică sau căldura mediului ambiant determină creşterea cantităţii de apă ce trebuie consumată. Astfel, o persoană adultă care realizează muncă fizică într-un mediu cu temperatură ridicată poate ajunge să consume mai mult de 6 litri de lichide într-o zi.

Este important să consumăm lichide în cantitate suficientă, pentru a menţine nivelul de hidratare normal al celulelor organismului, dar trebuie să ştim ce fel de lichide să consumăm. Sucurile de fructe proaspăt stoarse sunt recomandate în perioadele foarte calde, deoarece ele aduc, pe lângă apa atât de necesară, şi cea mai mare cantitate de minerale. Băuturile reci trebuie evitate, pentru că pot determina dureri abdominale sub formă de crampe. Băuturile fierbinţi trebuie, de asemenea, evitate, deoarece aduc suplimentar o cantitate de căldură în organism. Băuturile alcoolice, în special berea, şi băuturile care conţin cofeină, chiar dacă sunt în mare măsură apă, conţin substanţe cu efecte diuretice (cu efect de eliminare a apei din organism), deci substanţe care determină ca, în final, organismul să piardă mai multă apă decât asimilează.

Aşadar, în zilele foarte călduroase nu aşteptaţi să vi se facă sete, ci consumaţi frecvent lichide (apă sau sucuri din fructe proaspete), în cantităţi mici, la intervale de 20-30 de minute. Pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în mediu cu temperaturi ridicate se recomandă consum de lichide frecvent şi în cantităţi mici, chiar dacă nu apare senzaţia de sete (se recomandă câte un pahar de apă la aproximativ 20-30 de minute).