Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Campanie de informare pentru sănătatea prostatei
În prima săptămână a lunii septembrie, Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean Timişoara şi Asociaţia nonprofit „Prof. dr. Petru Drăgan” derulează Săptămâna sănătăţii prostatei, o campanie de conştientizare şi de depistare precoce a cancerului şi hiperplaziei benigne de prostată.
Scopul declarat al campaniei îl reprezintă mai buna informare a populației cu privire la cele mai întâlnite afecțiuni ale prostatei (hiperplazia benignă și cancerul de prostată), la modul în care acestea pot fi observate, semnalate medicului și tratate, mai ales dacă sunt investigate din timp. Campania se derulează cu sprijinul medicilor de familie din județ, prin voluntariatul cadrelor medicale de la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean Timişoara, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara şi cu sprijinul Asociaţiei nonprofit de Urologie „Prof. dr. Petru Drăgan”. Cu ajutorul acestora au fost deja distribuite 400 de vouchere pentru efectuarea analizei PSA (n.r. - antigenul specific prostatic, un marker specific depistării precoce a cancerului de prostată). „Este foarte important ca publicul masculin să ştie care sunt consecinţele acestor afecţiuni ale prostatei şi trebuie să mai ştie un lucru: cancerul de prostată, depistat precoce, la fel ca şi cel de col uterin la femei, beneficiază de o terapie curativă, care înseamnă vindecare”, a declarat pentru Agerpres prof. univ. dr. Viorel Bucuraş, şeful Clinicii de Urologie a Spitalului Judeţean Timişoara.
În cadrul campaniei, timișorenii vor putea să beneficieze gratuit de o serie de investigații medicale de specialitate, precum și de consult în cabinetul de urologie al policlinicii Spitalului Județean Timișoara.
Astfel, începând de luni, 24 august, și până pe 4 septembrie vor fi efectuate analizele de PSA, recoltarea urmând să se facă la punctele de lucru ale laboratoarelor Synevo, costul analizei fiind acoperit de organizatori, pe baza unor vouchere disponibile la medicii de familie şi în cabinetul de urologie al policlinicii Spitalului Judeţean. Consultațiile medicale vor fi, de asemenea, gratuite, pacienții interesați putând să se prezinte la cabinetul de urologie al policlinicii Spitalului Judeţean, în perioada 7-11 septembrie, biletul de trimitere de la medicul de familie fiind opţional.
Cancerul de prostată este o tumoră cu evoluție lentă, care, cel mai adesea, dă primele simptome abia când boala ajunge în stadii avansate. Însă, odată ajuns în această etapă, se manifestă agresiv. Potrivit medicilor urologi, cancerul de prostată depistat în stadiu precoce poate fi vindecat. La nivel național, cancerul de prostată este a doua cauză de deces la bărbaţi, în cadrul maladiilor canceroase, iar incidența bolii crește odată cu vârsta. Astfel, 70% dintre cazurile noi înregistrate anual sunt diagnosticate la bărbați cu vârste de peste 65 de ani. Urologii recomandă ca fiecare bărbat peste 50 ani să facă, anual, un examen clinic complet, care să cuprindă tuşeul rectal (TR) şi o dozare serică a PSA-ului seric total, ca măsură de prevenție, dar și ca mijloc de depistare precoce a bolii, în vederea tratării.
Tot ca măsuri de prevenție a bolii, nutriționiștii recomandă atenție la regimul alimentar, optând cu predilecție către un regim vegetarian, cu multe crudităţi şi consum ridicat de lichide sub formă de sucuri (din morcov, sfeclă roşie, ridichi, castraveţi, pepene verde, orz verde). Pentru a evita cancerul de prostată, fitoterapeuții recomandă bărbaţilor să consume mult peşte (macrou, somon, ton, sardele) cu un conţinut ridicat în acizi graşi, ce prezintă proprietăţi antiinflamatoare şi antitumorale.