Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Campanie de testare gratuită a plămânilor
Începând cu această săptămână şi până pe 4 decembrie, cei interesaţi pot efectua teste gratuite de spirometrie, pentru evaluarea sănătăţii plămânilor. Aceste teste se vor putea face în 32 de oraşe din ţară, în spitale şi clinici de stat participante la campania „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?“. „La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticaţi cu BPOC fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumatul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)“, a declarat pentru Agerpres preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan.
Un studiu realizat în România, în 2012, pentru Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, pe aproape 10.000 de români, arată că mulţi dintre bolnavi nu îşi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialişti şi analize de tipul spirometriei fiind extrem de redus.
Oraşele în care se pot face spirometrii gratuite în cadrul acestei campanii sunt: Alba Iulia, Arad, Bucureşti, Bacău, Baia Mare, Băileşti, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Călăraşi, Câmpina, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Focşani, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Luduş, Lugoj, Mediaş, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmaţiei, Slobozia, Târgu Mureş, Timişoara, Urziceni şi Vâlcea. Testările se vor face numai în baza unor programări la medicii şi clinicile care se găsesc pe site-ul www.desprebpoc.ro.