Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Campanie naţională de prevenire a melanomului
Potrivit statisticilor, în România incidenţa melanomului s-a dublat în ultimii 25 de ani. Dacă este depistată din timp, boala poate fi prevenită. Autorităţile în domeniu au lansat, în acest sens, o nouă campanie de informare şi educare a publicului tânăr cu privire la riscurile melanomului şi la abordarea unui comportament preventiv.
Datele oficiale arată că în ultimii 30 de ani incidenţa melanomului a crescut de peste două ori în Europa, variind de la 3-5/100.000 de persoane pe an în ţările mediteraneene la 12-20/100.000 pe an în ţările nordice. În România, în ultimii 25 de ani incidenţa bolii s-a dublat, ajungând la 4,5 cazuri la 100.000 de locuitori. Medicii dermatologi susţin că, dacă este diagnosticat precoce şi tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri.
Pentru a informa şi educa publicul tânăr în privinţa acestei boli care câştigă tot mai mult teren în ultimii ani, Federaţia Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer (SRC) au lansat o nouă ediţie a campaniei despre melanom, sub genericul „Un viitor fără pată“. Potrivit directorului executiv al SRC, Adriana Melnic, incidenţa melanomului creşte într-un ritm accelerat în segmentul de populaţie 25-39 de ani. „Ca să ne luptăm cu creşterea incidenţei melanomului, este foarte important să ne axăm pe prevenţie. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer cutanat, dar şi cel mai uşor de depistat şi cu şanse mari de vindecare. Încurajarea autoexaminării aluniţelor, facilitarea accesului la informaţii despre prevenirea melanomului malign, cea mai simplă şi la îndemână metodă de prevenţie, precum şi explicarea consecinţelor neglijării semnalelor de alarmă sunt foarte importante pentru a încetini ritmul de creştere a incidenţei melanomului malign“, a explicat Adriana Melnic.
Statisticile centralizate arată că numai în Europa anual sunt diagnosticate 86.000 de cazuri noi de melanom şi se înregistrează 20.000 de decese din această cauză. „Cele mai numeroase cazuri sunt la persoanele nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Elveţia chiar. Oricine poate dezvolta melanom. Persoanele cele mai predispuse sunt cele cu ten deschis la culoare, cu păr deschis la culoare, ochi de culoare deschisă, dar şi cele care s-au expus la soare foarte mult. Tumora este foarte agresivă. Melanomul se dezvoltă 33% în cazul aluniţelor şi în cazul a 67% din tegumentele fără leziuni. Este necesar cel puţin un control dermatologic pe an. Excizia melanomului în faze incipiente asigură în proporţie de 98% vindecarea“, a declarat pentru Agerpres prof. univ. dr. Dan Ţipilică, medic dermatolog.
Potrivit reprezentanţilor FABC şi SRC, campania porneşte în acest an ca răspuns la situaţia statistică îngrijorătoare din România care indică necesitatea programelor de prevenţie şi educaţie cu privire la melanom. La ediţia din 2013 a campaniei „Un viitor fără pată!“ au fost testate gratuit 1.000 de persoane.