Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Canada vine în sprijinul ţărilor afectate de Ebola
Potrivit unui comunicat al Agenţiei de sănătate publică din Canada, 800 de vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola vor fi trimise la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de unde vor fi distribuite în ţările afectate de boală. Infecţia cu virusul Ebola începe ca o răceală banală, simptomele fiind adesea confundate cu cele pentru malarie, febră tifoidă sau dizenterie.
După primirea vaccinurilor, OMS va decide cum va fi distribuit şi cum va fi folosit acesta, în funcţie de priorităţile imediate. În prezent, vaccinul canadian se află în teste clinice la Institutul de Cercetare al Armatei Walter Reed, din Statele Unite.
De asemenea, Rusia ar putea furniza trei vaccinuri contra virusului Ebola în următoarele şase luni, a asigurat sâmbătă ministrul rus al sănătăţii Veronika Skvorţova. „Unul este deja gata pentru un test clinic“, a adăugat ea, precizând că unul dintre vaccinuri a fost creat dintr-o tulpină inactivă a virusului.
Ultimul bilanţ global al epidemiei de Ebola arată date îngrijorătoare. Astfel, până acum au decedat din cauza Ebola 4.493 de persoane, dintre cei 8.997 de bolnavi înregistraţi în şapte ţări, iar previziunile pentru următoarea perioadă sunt sumbre. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a avertizat că „lumea este pe cale să piardă cursa împotriva Ebola“, anticipând între 5.000 şi 10.000 de noi cazuri pe săptămână în Africa de Vest, începând din decembrie, precum şi apariţia de noi cazuri în alte zone ale lumii.
Situaţia îngrijorătoare generată de creşterea accelerată a numărului de îmbolnăviri a determinat ţările occidentale să ia măsuri ferme pentru contracararea răspândirii virusului, ridicând gradul de alertă în propriile sisteme de sănătate. Astfel de măsuri au fost deja luate în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franţa, Spania, Italia sau Cehia.
Simptomele infecţiei cu virusul Ebola
Potrivit medicilor infecţionişti, infecţia cu virusul Ebola începe ca o răceală banală, simptomele fiind adesea confundate cu cele pentru malarie, febră tifoidă sau dizenterie. Perioada de incubare - intervalul dintre momentul infectării şi momentul în care primele simptome se prezintă - este cuprinsă între două şi 21 de zile, crescând riscul extinderii bolii.
În doar câteva zile pacientul ajunge la punctul critic, moment în care fie începe să îşi revină, fie trece în faza fatală - febra hemoragică. Virusul Ebola se transmite prin contact cu sângele unui om sau animal infectat, lichidele biologice şi organe. Odată ce febra şi durerea de cap şi de muşchi se instalează, persoana infectată prezintă deja risc de contagiere. Semnele care arată infectarea cu Ebola sunt: temperatura ridicată, dureri de cap, iritaţie la nivelul gâtului. Pe mă-sură ce boala progresează, apare o roşeaţă la nivelul ochilor, provocată de spargerea vaselor mici de sânge, apoi apare sângerare la nivelul ochilor, urechilor, al gurii şi al altor orificii. O persoană bolnavă va suferi de dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare. Po-trivit experţilor OMS, în prezent nu există un vaccin omologat care să asigure protecţia împotriva virusului Ebola. Boala, denumită şi febră hemoragică, atinge o rată a mortalităţii de 70%.