Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Când luăm medicamentele: înainte sau după masă?

Când luăm medicamentele: înainte sau după masă?

Data: 28 Noiembrie 2009

Alimentele pe care le consumăm pot influenţa efectele unora dintre medicamentele pe care le luăm, de aceea este foarte important să luăm în consideraţie acest aspect înainte de a administra un medicament. Medicamentele pot vindeca sau pot doar ameliora numeroase probleme de sănătate. Anumite alimente şi băuturi, cum ar fi cafeaua sau alcoolul, pot interacţiona cu medicamentul pe care îl luăm. Din acest motiv trebuie neapărat cunoscute efectele pe care alimentaţia le poate avea asupra medicamentelor administrate.

Pentru a evita eventualele interacţiuni cu componentele din dietă, în cele mai multe situaţii, medicamentele se recomandă a fi administrate „pe stomacul gol“ (acest lucru fiind notat inclusiv în prospectul medicamentului). Aceasta înseamnă că medicamentele trebuie luate cu 30-60 de minute înainte de masă.

A administra medicamentele şi apoi a mânca imediat nu înseamnă a le administra „pe stomacul gol“, deoarece alimentele care sunt introduse imediat în stomac pot reduce mult trecerea medicamentului în sânge şi, astfel, pot reduce puternic efectele acestuia. Printre medicamentele care trebuie administrate cu cel puţin 30 de minute înainte de masă se numără: Paracetamolul (indicat pentru tratamentul febrei sau ca analgezic), Famotidina, Omeprazolul (indicate în tratamentul ulcerului gastric), Digoxinul (utilizat în terapia insuficienţei cardiace), Captoprilul (indicat în tratamentul hipertensiunii arteriale), Fexofenadina (medicament cu efect antialergic), medicamente utilizate pentru scăderea colesterolului (cum ar fi Atorvastatina), unele antibiotice (Azitromicina, Ampicilina). La fel trebuie administrate şi medicamente cum ar fi Felodipina (utilizată în tratamentul hipertensiunii arteriale) sau Carbamazepina (utilizată în tratamentul epilepsiei), deoarece administrarea lor imediat după masă creşte riscul de apariţie a efectelor adverse. În alte cazuri, alimentele bogate în grăsimi pot să scadă concentraţiile unor medicamente în sânge, precum: antibiotice (Penicilina, Eritromicina, Tetraciclina etc) sau medicamente care conţin fier.

Medicamente care se administrează în timpul mesei

În alte cazuri, este specificat faptul că medicamentul trebuie administrat în asociere cu alimente, întrucât numai astfel se poate obţine efectul dorit al medicamentului sau pot fi diminuate reacţii secundare ale acestuia. De exemplu, în cazul medicamentelor antiinflamatoare se recomandă administrarea lor în timpul mesei, pentru a reduce frecvenţa apariţiei durerilor de stomac sau pentru a evita apariţia ulcerului gastric. Printre medicamentele care trebuie administrate în timpul meselor se numără: medicamentele antiinflamatoare (Aspirina, Ibuprofen, Indometacin, Naproxen), medicamente imunosupresoare (Prednison, Prednisolon, Azatioprină) sau preparate hormonale (Etinilestradiol).

Pe de altă parte, efectele altor medicamente sunt „favorizate“ de prezenţa alimentelor. Dintre medicamentele a căror efect creşte dacă sunt administrate în timpul meselor sau imediat după masă fac parte: Spironolactona (medicamente diuretice), Itraconazol, Ketoconazol sau Griseofulvina (utilizate în tratamentul infecţiilor produse de diferite ciuperci), medicamente antivirale (Saquinavir).

Atunci când un anumit medicament este administrat odată cu alimentele, efectele acestuia pot fi mai intense, în alte cazuri, efectele medicamentului pot fi mult reduse. Din acest motiv, întotdeauna trebuie întrebat medicul care a prescris tratamentul, iar în cazul preparatelor care se pot cumpăra din farmacie fără prescripţie medicală, trebuie citit în prospectul medicamentului sau trebuie întrebat farmacistul, dacă există interacţiuni cu diferite componente care se regăsesc în mod obişnuit în alimentaţia noastră.

(dr. Ioana Maria ANTONESI, coordonator studii clinice - Centrul de Evaluare a Medicamentului - Antibiotice SA -, dr. Cristina Mihaela GHICIUC, medic specialist medicină de familie, membră AMFOR (Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români)