Diabetul zaharat este o afecțiune caracterizată de concentrații crescute ale nivelului de glucoză în sânge ca rezultat al unor defecte de secreție și/sau acțiune a insulinei. Nivelul de glucoză din sânge se numește glicemie, valorile fiziologice normale ale acesteia fiind cuprinse între 70 și 99 mg/dL sânge. Valorile cuprinse între 100 și 125 mg/dL sunt catalogate drept hiperglicemie și constituie un semn de prediabet.
Când se poate trata gripa acasă și când necesită spitalizare
Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii acute, iar gripa face victime în aceste zile. Unele cazuri pot fi tratate acasă, dar altele au nevoie de spitalizare. Ce simptome ar trebui să ne alarmeze și în ce situații trebuie să mergem de urgență la spital, ne explică dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și managerul interimar al Institutului „Matei Balș” din Capitală.
Conform celor mai recente cifre centralizate şi anunțate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 6-12 ianuarie 2025 s-au înregistrat oficial în România peste 90.800 de cazuri de infecții respiratorii - gripă, viroze și pneumonii, cu 103,9% mai mult decât în săptămâna anterioară. „Gripa nu este o simplă viroză”, spune doctorul Adrian Marinescu, într-un interviu acordat HotNews. Și chiar dacă nu toate cazurile de gripă sunt însoțite de complicații și forme severe, depinde, pe de o parte, de pacient, care poate să aibă un sistem imunitar problematic, prin vârstă sau prin bolile cronice. Există însă și cazuri de tineri sau persoane care nu sunt cunoscute ca având probleme asociate și care pot face, totuși, forme severe de gripă.
În ceea ce privește simptomele, există două situații: unele persoane vin la camera de gardă cu simptome respiratorii clasice, precum febră, tuse, dureri musculare și articulare. Acestea nu sunt simptome care să ne ducă cu gândul la o urgență medicală şi care să necesite deplasare la camera de gardă, unde sunt timpi lungi de așteptare. Aceste cazuri pot fi rezolvate împreună cu medicul de familie. Atunci, însă, când respirația este dificilă, când saturația de oxigen din sânge scade, este evident că poate fi o urgență, iar persoanele care au aceste simptome ar trebui să meargă în cel mai scurt timp la o cameră de gardă, a explicat Adrian Marinescu. În plus, în momentul în care febra persistă la valori ridicate timp de mai multe zile, e clar că persoana respectivă are nevoie de un consult la medicul specialist.
De asemenea, în cazul persoanelor cu vârste peste 70 de ani, cu multe probleme de sănătate asociate, acestea pot avea nevoie de spitalizare. La fel și în cazul unui copil foarte mic care face febră și se deshidratează este nevoie să fie văzut de un medic cât mai rapid.
Pentru a preveni astfel de situații critice, cea mai bună metodă de prevenție împotriva gripei rămâne vaccinul. Chiar dacă vaccinarea împotriva gripei se face de obicei toamna, nu este târziu nici acum, în luna ianuarie, când ar trebui să se vaccineze antigripal cei care nu au avut gripă în această iarnă, recomandă doctorul Adrian Marinescu. În afara vaccinului ca metodă de prevenție, există și regulile clasice de igienă care ne pot proteja de gripă sau de alte viroze de sezon.
Atunci când copilul are simptome de gripă, nu trebuie să meargă la grădiniță sau la școală. La fel, adultul, dacă are simptome, nu trebuie să meargă la locul de muncă pentru a evita transmiterea mai departe la persoane ce riscă să facă chiar o formă mai severă. Testarea este o măsură importantă, mai spune doctorul Adrian Marinescu: „Indiferent că vorbim despre testele rapide, ar trebui să știm dacă este vorba despre gripă. Gripa este acea afecțiune care te pune repede la pat, dar tratamentul antiviral poate să te ajute să te ridici din pat în 24 de ore”. (I. N.)