Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Când suspectăm o apnee obstructivă de somn
Ca definiţie, apneea obstructivă de somn reprezintă episoade repetitive de obstrucţie a căilor respiratorii superioare în timpul somnului şi la trezirea din somn. Caracteristica principală a apneei obstructive este sforăitul. Tulburările de somn pot genera somnolenţă excesivă de dimineaţă.
Persoanele care prezintă apnee obstructivă de somn au simptomele instalate de mai multe luni de zile, chiar ani, nefiind recunoscute de medic. Se incriminează, mai degrabă, staea de oboseală decât cea de somnolenţă. De aceea, este foarte important să se realizeze o anamneză (investigaţie) completă, pentru a se detecta simptomele apneei de somn. Nediagnosticarea la timp şi neiniţierea tratamentului în cazul apneei obstructive de somn pot avea consecinţe foarte grave, mai ales la persoanele care conduc vehicule. Aceste persoane prezintă un risc ridicat de a fi implicate în accidente rutiere, din cauza conduitei neadecvate la volan, provocată de somnolenţă. Apneea obstructivă de somn este asociată cu obezitatea, hipertensiunea arterială, hiperlipidemia, diabetul zaharat de tip II, insuficienţa cardiacă. De aceea, forma severă a bolii creşte riscul de accidente cardiovasculare fatale. Pentru o diagnosticare corectă a apneei obstructive de somn este necesar să luăm în considerare semne ca somnolenţa de dimineaţă şi sforăitul. Orice persoană care se plânge de somnolenţă exagerată trebuie să fie corect evaluată de către medic, care va lua în calcul, pentru diagnostic, şi sindromul de apnee obstructivă. Trebuie studiat somnul, anomaliile ce apar în timpul acestuia, amploarea somnolenţei diurne. În general, persoana care prezintă această simptomatologie nu este dispusă să recunoască simptomele enumerate mai sus. De aceea, este necesar ca medicul curant să asigure pacientul că, odată diagnosticat şi tratat eficient, activitatea profesională nu va fi perturbată (mai ales pentru şoferii din cadrul reţelei de transport în comun, şoferii care conduc maşini de tonaj greu, care sunt supuşi anual unei reevaluări). Dacă se suspicionează sindromul de apnee obstructivă de somn este imperios necesară dirijarea pacientului către un specialist în tulburări ale somnului, care va recurge la studierea somnului, pentru ca apoi să iniţieze tratamentul. Studierea somnului se referă la măsurarea, pe perioada nopţii, a respiraţiei şi a tulburărilor de somn. S-au încercat mai multe linii terapeutice, dar cea care a fost urmată de rezultate este presiunea pozitivă continuă la nivelul căilor respiratorii. Pacienţii şoferi, care au fost diagnosticaţi cu apnee obstructivă de somn, este necesar să confirme primirea unui tratament eficient cu presiune pozitivă continuă la nivelul căilor respiratorii, iar cei care conduc mijloace de transport în comun sau maşini de tonaj greu vor avea nevoie de certificarea medicală a tratamentului.