Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Când trebuie să ne îngrijoreze nodulii tiroidieni?
Presupunând că la un control medical de rutină medicul observă unul sau mai mulți noduli tiroidieni, este cazul să intrați în panică? Nu, nu este cazul, spun experții renumitei clinici universitare americane Johns Hopkins din Baltimore. Potrivit informațiilor prezentate pe site-ul clinicii, nodulii tiroidieni, chiar și cei de natură canceroasă, se pot trata.
Apariția acestor noduli se produce în general fără simptome, dar există și cazuri în care pot să ajungă la dimensiuni mai mari încât să-i creeze probleme pacientului.
Vestea bună este că mai mult de 95% dintre nodulii tiroidieni sunt benigni, adică nu sunt de natură canceroasă. Dacă există suspiciuni că ar putea fi canceroși, medicul recomandă monitorizarea lor pentru a vedea dacă se măresc, iar prin investigații specifice, cu ultrasunete, va stabili stadiul de evoluție și dacă este nevoie de biopsie.
Simptomele care pot să apară sunt schimbarea vocii aparent fără cauză, dificultăți la înghițire sau de respirație, senzația de presiune sau de obiect străin în gât. De la caz la caz, medicul poate recomanda ca tratament intervenția chirurgicală, prin care glanda tiroidă să fie scoasă total sau parțial. Extirparea se poate face minim invaziv, prin metoda ablației cu radiofrecvență, cu ajutorul unei sonde ghidate cu ultrasunete care, practic, va „topi” nodulii. Este o procedură simplă, care le permite pacienților, în cele mai multe cazuri, să se întoarcă la viața lor obișnuită, fără nici o problemă, chiar de a doua zi după intervenție.
Dacă nodulii sunt de natură canceroasă, chiar dacă diagnosticul sună înfricoșător, pacienții trebuie să-și păstreze optimismul, pentru că există tratament. Cancerul de tiroidă este una dintre bolile oncologice cel mai ușor de tratat. Extirparea glandei tiroide rezolvă problema, iar riscurile de recidivă a bolii sau de răspândire a celulelor canceroase sunt foarte mici. (I. M.)