Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Canicula, o adevărată provocare pentru sănătate
Perioadele caniculare ne pot afecta sănătatea, atrag atenţia specialiştii. Pe lângă recomandările obișnuite ale autorităților sanitare pentru a trece cu bine peste astfel de situaţii, medicii avertizează că o serie de medicamente uzuale pot crește riscurile la care suntem expuși în perioadele caracterizate de căldură excesivă. De exemplu, persoanele aflate sub tratament cu antidepresive, antihipertensive, antialergice sau diuretice trebuie să fie atente la nivelul de hidratare al organismului și la reglarea temperaturii corporale.
Diureticele pe care medicii le prescriu pacienților cu anumite boli cardiovasculare, renale sau hipertensiune arterială împiedică retenția de lichide în organism, prin urinare frecventă. În același timp însă, diureticele pot provoca deshidratarea organismului sau un dezechilibru al electroliților precum potasiul sau sarea, iar lucrul acesta face mai dificilă reglarea temperaturii corporale, a explicat pentru cotidianul New York Times directorul pentru implementare și afaceri profesionale al Asociației Farmaciștilor Americani, Allison Hill. Din acest motiv, experții în sănătate le recomandă persoanelor care iau diuretice să se hidrateze suficient, să-și asigure aportul necesar de electroliți și să acorde atenție simptomelor care indică deshidratarea ori supraîncălzirea corporală.
De asemenea, angiotensinele, prescrise de obicei pentru tratarea hipertensiunii arteriale, pot crește riscul de leșin, în condiții de temperaturi foarte ridicate, spune dr. Michael Redlener, directorul medical al departamentului de urgențe din renumita clinică americană Mount Sinai West. Aceste medicamente reduc senzația de sete, crescând astfel riscul de deshidratare.
Betablocantele, un alt tip de medicație împotriva tensiunii arteriale, pot crește şi ele riscul de leșin. Acestea blochează transpirația, ceea ce îngreunează autoreglarea temperaturii corporale. Același lucru se întâmplă și în cazul celor care iau medicamente blocante ale canalelor de calciu, care produc dezechilibre ale electroliților din organism și, implicit, pot afecta reglarea temperaturii corporale.
Și anumite medicamente antipsihotice precum haloperidol, olanzapina și risperidona pot afecta transpirația corporală, prin care organismul își reglează temperatura, a mai spus doctorul Redlener. Transpirația corporală poate fi afectată și în cazul administrării unor antidepresive, caz în care se reduce senzația de sete sau urinarea este frecventă, ceea ce poate duce la o deshidratare periculoasă în perioadele caniculare. La fel, și medicamentele administrate ca substitut al hormonilor tiroidieni pot provoca o supraîncălzire a corpului și transpirație excesivă, cu risc de deshidratare.
Amfetamina și alte medicamente stimulante utilizate pentru tratarea deficitului de atenție sau a problemelor de hiperactivitate pot crește, de asemenea, riscul de deshidratare, când este excesiv de cald afară, prin faptul că interacționează cu sistemul nervos central, crescând temperatura corporală, notează New York Times, citând de această dată o declarație a directorului medical al departamentului de urgențe de la clinica NewYork-Presbyterian Westchester, doctorul Mahesh Polavarapu.
Atenție și la unele antihistaminice eliberate fără prescripție medicală, recomandă același expert. Medicamente din această categorie, precum cele pe bază de difenhidramină, prometazină sau doxilamină, pot împiedica transpirația normală, afectând astfel funcția de autoreglare a temperaturii corporale.
Cum ne putem feri de astfel de efecte nedorite în perioadele caniculare, mai ales dacă utilizăm medicamente dintre cele menţionate mai sus? Specialiştii răspund la unison: prin hidratare suficientă și evitarea expunerii prelungite la temperaturi ridicate. (I. N.)