Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Carambola, un antiinflamator natural

Carambola, un antiinflamator natural

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 05 Mai, 2020

Originar din Filipine, cultivat și în estul şi sudul Asiei, America Latină și Caraibe, carambola sau fructul stea are dimensiunea de 5-10 cm și crește în copacul numit Averrohoa carambola, care ajunge la o înălțime maximă de 6 metri. Are culoarea galbenă, un gust dulce-acrișor și o consistență asemănătoare cu cea a strugurilor. Fructul stea conține un număr extrem de redus de calorii și este bogat în fibre, vitamina A, C și B, fosfor, zinc, calciu, magneziu, potasiu, precum și antioxidanți și compuși polifenolici, cum ar fi qercitin și acid galic. 

Deoarece nu prezintă risc de alergie, fructul poate fi oferit copiilor începând cu vârsta de 10 luni, desigur curățat de coajă. Carambola are efect antimicrobian, luptând cu succes împotriva bacteriilor precum E. coli și Salmonella, și efect antipiretic (scade febra). Un consum echilibrat de carambola ajută orgnismul în lupta cu kilogramele în plus, întărește imunitatea, ajută sistemul digestiv, are proprietăți antiinflamatorii, protejează inima etc. Nu este recomandat persoanelor care au probleme cu rinichii, deoarece conține acid oxalic. 

Carambola este utilizat în prepararea unor mâncăruri sau deserturi. Sucul acestuia poate fi folosit ca agent de aromatizare în diverse preparate, în special cu creveți. Fructul stea este în întregime comestibil. Poate fi consumat ca atare sau în sosuri, gemuri, salate, smoothie-uri etc. 

Rețete

Salată cu creveţi, carambola şi ananas

Ingrediente: 400 g creveți, o cutie de porumb, un ananas potrivit ca mărime, 4 linguri de ulei de măsline, o lămâie, 2 fructe carambola. Preparare: Se pun creveții la fiert în apă cu sare timp de 10 minute, apoi se strecoară și se pun la răcit. Ananasul se curăță de coajă și se taie cuburi potrivite; fructele de carambola se spală, se curăță de coajă și se taie felii, se pun peste ananas, apoi se adaugă creveții, porumbul din cutie, care în prealabil a fost scurs de zeamă și clătit cu apă rece. Se stoarce zeama de lămâie și se amestecă cu uleiul de măsline, un praf de sare, se omogenizează bine și se toarnă sosul peste salată, se amestecă cu grijă și se poate servi. Opțional se pot adăuga piper, oregano și busuioc.

Papanaşi cu carambola şi sos de zmeură

Ingrediente: 300 g brânză de vaci dulce, 3 ouă, 200 g făină, 100 g zahăr, 1 pachețel praf de copt, esență de vanilie, coajă de lămâie, un praf de sare, 200 g dulceață de fructe, 200 g smântână, zmeură sau fructe de pădure, un fruct carambola pentru decor. Preparare: Se amestecă brânza de vaci cu zahărul, ouăle, făina, vanilia, coaja de lămâie, sarea, praful de copt stins cu zeamă de lămâie; se face un aluat de consistență potrivită, astfel încât să se poată modela papanașii; se formează biluțele de papanași și se prăjesc în uleiul bine încins, pe ambele părți, apoi se scot pe hârtie absorbantă. Se servesc cu sos de smântână amestecată cu vanilie, după care se adaugă sosul de zmeură și carambola de decor.