Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Cardurile de sănătate, înlocuite temporar cu certificate CNAS
Ca urmare a expirării contractului de furnizare a cardurilor europene, până la stabilirea unui nou furnizor, în locul cardurilor europene de sănătate vor fi emise certificate CNAS, perfect valabile. „Conform Directivei Europene 190/2002, certificatul pe care-l eliberează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele judeţene ţin loc de card“, a explicat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, adăugând că acestea sunt valabile şi conferă aceleaşi drepturi.
Reamintim că posesorii cardului european nu pot beneficia de tratamente în străinătate pentru problemele de sănătate pre-existente călătoriei, respectiv boli cronice sau indicaţiile de operaţii chirurgicale. Cardul european poate înlocui cu succes asigurările medicale cerute până în prezent oricărui cetăţean la plecarea în străinătate, având practic, aceleaşi calităţi. Cu toate acestea, emiterea cardurilor europene nu va interzice utilizarea în continuare a asigurărilor de sănătate din sistemul privat. Cardul (iar în prezent certificatul) poate fi eliberat pe baza unei cereri-tip adresate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) de care aparţine fiecare cetăţean. În acest mod, în cazul unor urgenţe medico-chirurgicale, asiguraţii români pot beneficia de asistenţă medicală în locul în care se află, în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii sistemului public de sănătate din ţara gazdă. Cererea-tip de obţinere a cardului va putea fi completată la sediul casei teritoriale de asigurări la care este înscris asiguratul, unde acesta va trebui să se prezinte cu o copie după buletin, precum şi cu dovada că este asigurat. Ulterior, cardul va fi trimis prin curier la adresa specificată de solicitant în cerere, în termen de 7 zile lucrătoare.