Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Care este necesarul zilnic de vitamina D
Manifestările clinice ale deficitului de vitamina D sunt rahitismul (la copil) şi osteomalacia (la adult). Foarte important de reţinut este faptul că, în ultimii ani, cancerul, afecţiunile autoimmune, bolile infecţioase şi chiar unele sindroame metabolice au fost asociate cu un deficit de vitamina D.
O mare parte din populaţia lumii prezintă un nivel insuficient de vitamina D, care se accentuează şi mai mult iarna şi primăvara. Studiile de specialitate au arătat că cel mai mare risc de hipovitaminoză D îl au persoanele cu pielea pigmentată, obezii, persoanele vârstnice, cele cu boli renale şi hepatice, cu intestin scurt, cei ce urmează un tratament anticonvulsivant, cu rifampicină sau medicamente antivirale. Printre factorii de risc care conduc la hipovitaminoză D mai sunt incluşi: îmbrăcămintea care nu permite contactul pielii cu soarele şi utilizarea cremelor de protecţie solară. Sursa principală a sintezei de vitamina D o constituie procesul de fotosinteză de la nivelul pielii, indus de expunerea la radiaţiile solare ultraviolete. O altă sursă de vitamina D o reprezintă alimentele: - peştele (macrou, somon, hering, sardine, păstrăv, ton proaspăt); - uleiul de ficat de cod şi alte uleiuri de peşte; - gălbenuşul de ou; - ciupercile; - unele cereale folosite la micul dejun; - formule de lapte praf; - margarina suplimentată cu vitamina D. Persoanele tinere şi cu pielea normală au nevoie de o expunere mai mică la radiaţiile solare ultraviolete faţă de persoanele cu pielea pigmentată, vârstnici sau persoanele cu diferite afecţiuni, la care timpul de expunere trebuie să fie mai mare pentru a se obţine nivelurile de vitamina D necesare organismului pe timpul verii. Doza zilnică recomandată de vitamina D este: - pentru adult: 400 ui/zi; - pentru copiii între 6 luni şi 3 ani: 280 ui/zi; - pentru copiii sub 6 luni 340 ui/zi. Aceste doze recomandate sunt suficiente pentru a preveni apariţia rahitismului şi osteomalaciei, care, în fapt, sunt mai greu de obţinut şi atunci unele alimente sunt îmbunătăţite cu vitamina D. Se recomandă alimente bogate în vitamina D şi, în final, aport suplimentar de vitamina D, mai ales în lunile reci ale anului. Mai multe cercetări medicale au arătat că insuficienţa vitaminei D, deşi nu atât de severă încât să determine afectare musculară şi osoasă, este asociată cu risc crescut de mortalitate, alături de bolile cardiovasculare, cancerul de col uterin şi sân, diabetul zaharat de tip II.