Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Care sunt E-urile nocive

Care sunt E-urile nocive

Data: 15 Noiembrie 2007

În conţinutul tuturor produselor, de la pâine şi până la preparatele concentrate, mezelurile, produsele din carne, băuturile alcoolice şi cele răcoritoare, conservele, plantele, fructele, cerealele şi legumele modificate genetic, se regăsesc substanţe, care atentează nu numai la sănătatea consumatorilor, ci şi la viaţa acestora.

După unele studii de specialitate, un locuitor dintr-o ţară civilizată consumă circa 4,5 kg de aditivi alimentari pe an.

Potrivit specialiştilor, E-urile nocive sănătăţii se împart în 5 categorii:

- adaosuri cancerigene: E 330 din băuturile răcoritoare, dulciuri, amestecuri de condimente pentru semipreparate (conserve, paste de tomate, compot, muştar sau brânzeturi), E 621 folosit în sosuri şi supe concentrate şi conservantul E 211;

- adaosuri foarte cancerigene, folosiţi, de asemenea, în prepararea alimentelor şi băuturilor: E 123, E 131, E 142, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217 şi E 239;

- adaosuri periculoase, din pâine şi produsele de panificaţie: E 471, E 472, E 482, E 300, si E 330, dar şi coloranţii: E 110, E 124, E 102, E 120, E 122, E 210, E 212, E 228, E 240, E 249, E 250 şi E 252;

- adaosuri potenţial toxice, cum ar fi: E 226, E 463, E 466, E 470, E 233, E 311, E 312;

- adaosuri suspecte.

Aditivii periculoşi, pe lângă faptul că sunt cancerigeni, provoacă şi boli intestinale, tulburări de digestie, afecţiuni dermatologice, tulburări metabolice ale colesterolului şi afecţiuni neuronale. Potrivit specialiştilor, alimentele bogate în adiviti toxici sunt consumate, deoarece pe etichete este menţionat că produsul respectiv conţine E-uri toxice, însă nu scrie despre efectele pe care le pot avea. (sursa: www.topsanatate.ro)